SGP zet PvdA op biddag buitenspel

De PvdA in Goes is furieus. Ze ging bij de gemeenteraadsverkiezingen vorige week van vijf naar zeven zetels. Als grootste partij wilden de socialisten het voortouw nemen bij de college-onderhandelingen. Maar dat was niet meer nodig: donderdagochtend hoorde de PvdA dat CDA, SGP/ChristenUnie en VVD al een coalitie hadden gevormd.

'Stilletjes, in een achterkamertje zijn we buitenspel gezet', zegt PvdA-fractievoorzitter H. Hoogerland. 'Dat gebeurde nota bene op biddag, woensdag.' Vanwege biddag - strenge protestanten gaan dan ter kerke om te bidden voor gewas en arbeid - zijn de verkiezingen dit jaar op verzoek van de SGP een dag vervroegd.

Hoogerland heeft er geen woorden voor. Sinds 1946 was het in Goes altijd zo dat de grootste partij de leiding nam bij onderhandelingen, vertelt hij. 'Er was altijd sprake van een keurige bestuurscultuur, maar die verhouding is absoluut verstoord.'

Het akkoord tussen christelijken en VVD is volgens Hoogerland 'bedisseld' door CDA en SGP/ChristenUnie. Bij het CDA zat volgens hem 'oud zeer': na de verkiezingen van 2002 kreeg het CDA (7 zetels) slechts één wethouder in het college van CDA, PvdA, VVD en GroenLinks. En SGP/ChristenUnie wilde eindelijk eens regeren, weet hij.

Fractievoorzitter A. van der Reest van SGP/ChristenUnie begrijpt de frustraties bij de PvdA. 'Maar het CDA nodigde ons meteen uit, en verrassend snel hadden we met die partij en de VVD een akkoord.' Dat de besprekingen op biddag plaatsvonden, is volgens hem geen probleem. 'Biddag is iets anders dan een zondag. Op biddag gaan gelovigen één, twee of drie keer naar de kerk. Maar ze mogen ook andere dingen doen.'

Ook in het Zeeuwse Borsele is de grootste partij, de PvdA (van vier naar zes zetels), uitgesloten van het college. Net als vier jaar geleden sloten CDA, SGP/ChristenUnie en VVD een akkoord.