'Sfeer belangrijk voor goede prestatie'

Wielrenster Suzanne zegeviert in de eerste vrouweneditie van Omloop Het Volk.

Suzanne de Goede heeft dit weekeinde de eerste vrouweneditie van de Omloop Het Volk gewonnen. De overwinning van de 21-jarige wielrenster uit Zoeterwoude was in het prille seizoen het eerste succes voor het AA-cyclingteam, de wielerformatie van ploegleider Michael Zijlaard, echtgenoot van meervoudig olympisch wielerkampioene Leontien Zijlaard-Van Moorsel.

De Goede besliste de Vlaamse eendagskoers in de massasprint. Na 91 kilometer was de oud-juniorenwereldkampioene en regerend Nederlands kampioene tijdrijden te sterk voor de Nederlandse Mirjam Melchers (tweede) en de Duitse Tanja Hennes (derde).

Hoe kwam je zege tot stand?

Suzanne de Goede: 'Het bleek al snel dat iedereen van de ploeg goed in de wedstrijd zat. Bij elke ontsnapping was iemand van ons betrokken. Zelf heb ik ook een aantal ronden voorin gereden, maar op een gegeven moment heb ik wat gespaard voor de massasprint. Een kilometer voor de finish kwam alles bij elkaar en gelukkig kon ik het werk afmaken.'

Hoe verklaar je het snelle succes?

'Dat is moeilijk te zeggen, maar het is een mooi begin. Ik fietste zelf al een aantal jaar in de ploeg van Michael en Leontien Zijlaard en dit jaar zijn er wat nieuwe meiden bij gekomen. De sfeer is erg goed. Winnen doe je niet zomaar, maar de stemming binnen een team is belangrijk voor overwinningen. Je gaat in de winter met elkaar op trainingskamp en als iedereen wat voor een ander overheeft, ontstaat zoiets vanzelf.'

Hoe ziet de rest van je seizoen er uit?

'Na twee criteriums rijd ik mijn volgende belangrijke wedstrijd weer in België. In het eerste weekeinde van april is de Ronde van Vlaanderen. Vooraf heb ik drie grote doelen voor dit jaar: het Nederlands-, Europees- en wereldkampioenschap. Aan die wedstrijden doet niet altijd de hele ploeg mee, dus het is nog niet duidelijk wie daar kopvrouw is. Wat zal meespelen is de vorm en hoe meiden op dat moment in de koers zitten. Mijn eigen kansen liggen vooral in de massasprint, maar ook mijn Duitse ploeggenoot Angela Brodtka kan rap aankomen.'