Records cricket sneuvelen

In één van de meest spectaculaire cricketwedstrijden uit de geschiedenis, tussen de aartsrivalen Zuid-Afrika en Australië in Johannesburg, zijn gisteren vier wereldrecords gesneuveld.

De wereldkampioenen uit Australië maakten eerst het onwaarschijnlijke totaal van 434 runs in vijftig overs. Daarmee verbeterden de Australiërs het ééndaagse wereldrecord van 398 dat Sri Lanka tien jaar geleden vestigde in een wedstrijd tegen 'cricketdwerg' Kenia. Aanvoerder Ricky Ponting was voor Australië topscorer met 164 runs.

Maar het Australische record was geen lang leven beschoren. Zuid-Afrika, onder leiding van Herschelle Gibbs (175 runs in 111 ballen) en aanvoerder Graeme Smith (90 in 55 ballen), sleepte de overwinning op de voorlaatste bal van de wedstrijd binnen, met nog één wicket in handen: 439 voor 9.

Daarmee werd ook het wereldrecord van de meeste runs op één dag ruimschoots verbeterd: 872. Het oude record stond op 693 in een wedstrijd tussen India en Pakistan, drie jaar geleden in Karachi.

Ten slotte was er nog een negatief record voor de Australische bowler Mick Lewis. Hij werd de eerste international tegen wie in een eendaagse wedstrijd meer dan honderd runs werden gescoord: hij kreeg 113 runs tegen in tien overs. Het oude 'record' stond op naam van Muttiah Muralitharan (Sri Lanka), die onlangs 99 runs tegen kreeg in tien overs.

'Ik weet zeker dat alle aanwezigen een van de mooiste dagen van hun leven hebben gehad', zei verliezend aanvoerder Ponting na afloop. Overigens won Zuid-Afrika niet alleen het spektakelstuk gisteren, maar ook de serie (3-2).