Poëzie en gekke bekken in cryptisch werk van Kylián

Het lijken wel brullende Maori's, maar de mannen van het schreeuwkoor in Frail Line komen uit Finland, het land van choreograaf Tero Saarinen (1964). Op band klinken de stemmen bijna lieflijk, net als de collage van traditionele Finse muziek op de achtergrond. Saarinen was vorig jaar al in Nederland met zijn eigen gezelschap, dat vooral het charisma van de vaak solo dansende, gestileerd woest kijkende leider belicht.

Ditmaal mocht de new age-choreograaf zich laven aan de mogelijkheden bij het Nederlands Dans Theater. Zoals de titel al aangeeft is Frail Line alles behalve woest. Het begint met het geluid van vuurwerk en een achterwand vol sterren. Op een hellend podium staan acht dansers in kostuums vol ruches in wisselende formaties te kronkelen en te groepsgriezelen. Wat Saarinen met dit grillige schouwspel wil blijft onduidelijk, en het halfdonker waarin de dansers hun lichamen torderen maakt het voor toeschouwers onzichtbaar. Er zit weinig structuur en afwisseling in. Frail Line is vooral een sprookjesachtig behangetje.

Cryptisch, zoals vaker de laatste jaren, is de nieuwe choreografie Tar and Feathers van Jiri Kylián. De vleugel waarop Tomoko Mukaiyama live haar Mozart speelt, staat op metershoge poten. Onder de muziek speelt de dans zich af in vele duetten, maar er is ook een grappig mimend corps/koor van dansers dat gekke bekken trekt en krampend beweegt. Kylián zelf spreekt het gedicht What is the word van Samuel Beckett op band in, als een oude man met krakende stem.

Tar and Feathers is een typisch Kylián-universum, waarin tegenstellingen van aardse humor en verheven poëzie, lyriek en dramatiek samensmelten. Danseres Parvaneh Sharafali drukt de lucht uit de berg verpakkingsplastic op het podium alsof ze de lucht uit haar bestaan danst. Je verlaat de zaal met een vraagteken, maar dat is een verdienste van Kylián: zijn kunst zet aan tot nadenken.

Nederlands dans Theater I: Speak for yourself. Premières van Tero Saarinen, Jiri Kylián. Reprise Lightfoot León. Gezien 11/3 Lucent Danstheater Den Haag. Tournee t/m 31/3. Inl: www.nederlandsdanstheater.nl
    • Ingrid van Frankenhuyzen