Naïeve terreinknecht

Hoe de hockeysport te verkopen aan een breder publiek? Op het bondsbureau in Utrecht weten ze hoe dat moet. Maar weet de achterban van Nederlands snelstgroeiende teamsport dat ook?

Een terreinknecht in Bloemendaal was gisteren zo naïef om, vlak na het sneeuw- en ijsvrij maken van het hoofdveld, datzelfde kunstgras met water te besprenkelen. Dat is zo ongeveer hetzelfde als een smeulend vuurtje proberen te blussen met terpentine. De gevolgen bleven niet uit: een bevroren bovenlaag, en dus verplaatsing van het hoofdklasseduel Bloemendaal-SCHC naar het aangrenzende bijveld. Dat was tot daaraan toe, maar erger was dat er 's avonds geen beelden bij Studio Sport waren, omdat de zorgvuldig opgebouwde stellages met camera's niet zomaar even verplaatst konden worden. Dat stak bij de naar exposure hunkerende bond.

En zo werkten de hockeyers van Bloemendaal en SCHC hun vooraf als 'topduel' geafficheerde wedstrijd af in een ambiance zoals ze die al jaren kennen: ten overstaan van de vaste volgers, gisteren naar schatting vijfhonderd in totaal. Warm kregen die het pas na rust, toen beide ploegen de afkeer over de stroeve ondergrond - een zandingestrooid in plaats van een 'waterveld' - van zich af leken te hebben geschud. Het treffen tussen de nummer één en zes uit 'de sterkste clubcompetitie ter wereld' eindigde in 2-2. Maar die uitslag was 's avonds slechts terug te vinden op een enkele internetpagina en op Teletekst.

En zo leed het charme-offensief van de hockeybond andermaal schipbreuk. Eerder dit seizoen al bleek dat bij een meerderheid van de hoofdklasseclubs de lichtinstallatie niet geschikt was om avondopnamen te maken. Slechts een beperkt aantal verenigingen (Amsterdam, Rotterdam, HCKZ) komt daarom in aanmerking voor de later in samenvatting uit te zenden 'vrijdagavondwedstrijd'.

Het wordt tijd dat bondsvoorzitter André Bolhuis ingrijpt. De tandarts uit Soest sprak zijn achterban onlangs bestraffend toe in een als column gepresenteerd stukje in het huisorgaan van de bond, Hockey Magazine. Groen en geel had de oud-international zich tijdens de winterstop geërgerd aan het onderlinge gekift van clubs, spelers en coaches, met als inzet het zaalhockey. Zijn slotzin? 'Ophouden daarmee!' Zo is het maar net. Nu maar hopen dat iedereen ook wil luisteren.

Mark Hoogstad

    • Mark Hoogstad