Malle Sasja

loekasjenko.jpgZes dagen tot de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland, en nog steeds geen visum. Collega’s lopen ongehinderd Wit-Rusland in en uit: sta ik soms op een zwarte lijst? De ervaring leert dat incompetentie meer voor de hand ligt. We wachten af.
Als de voortekens niet bedriegen, wordt de president overigens opnieuw Aleksandr Loekasjenko, ook wel ‘de laatste dictator van Europa’ genoemd, of gewoon ‘malle Sasja’. Sasja is een rare snijboon die zijn succes wijt aan zijn atletische inborst: zijn grootste geschenk aan Wit-Rusland is een ijshockeyhal in elk dorp.
Loekasjenko is beroemd om zijn taalgebruik, altijd boers, vaak slordig en soms ronduit bizar. Zelfs in deze verkorte, Engelse versie van een recente speech op zijn presidentiële websites staan nog pareltjes van dubbelzinnigheid als:

‘We have no organized crime and stunning corruption.’

Soms ontaardt het in raaskallen. Neem deze uitweiding over toerisme:

Bijzondere aandacht moet er zijn voor de ontwikkeling van toerisme. Toerisme en rust moeten in Wit-Rusland aantrekkelijk worden en zelfs modieus. Mijn besten, ik dring persoonlijk aan op toerisme - ik grijp het niet hierom aan, omdat het modieus is. U weet dat ons land, deze ongerepte oase - de enige plek in Europa. Ik heb in de hele wereld gereisd, ik heb Europa gezien - alles is daar samengeperst, alles vies, alles zwart van de rook, de mensen wrijven tegen elkaar op, duwen elkaar - het leven is daar voor de mensen zwaar. En in het centrum van die chaos - daar, kijk toch, het meer van Braslav. Vitebsk - een perfect gebied. Belovezjanskaja Poesjtsja, de regio Brest - als je naar Brest vliegt, verheugt de ziel zich. Ik diende in de grenstroepen en zag die schoonheid. Hoe veel waterbronnen zijn daar beschikbaar, waaraan elders gebrek is. We gaan naar het zouden en oosten - de Pripjat rivier. Schoonheid! Er is een reservaat bij Pripjat. Vis - toen we dit gebied onder onze controle namen - kwam er veel vis. U kunt zich dat niet voorstellen. Zo functioneert het werkelijk.

Bent u er nog? Elders sluiten ze dit soort mensen op, in Wit-Rusland worden ze president.

    • Coen van Zwol