Internet Voorkeur

Misdaadkaart. Robert Jan de Heer, internetmanager van de Volkskrant heeft een website gemaakt waarop hij alle misdaden in Nederland in kaart wil brengen. De site geeft informatie over alle misdaden waarover de Nederlandse politie persberichten verspreidt. Misdaadkaart.nl bevat inmiddels bijna 23.000 misdaden. Dagelijks wordt de databank aangevuld misdrijven. Op de kaart kunnen internetgebruikers hun plaatsnaam of postcode invullen om te zien welke misdaden in hun buurt zijn gepleegd. Na het invullen verschijnen de laatste tien misdaadberichten van de politie over de gekozen locatie. Deze informatie wordt ook op een kaart geprojecteerd, zodat men een goed overzicht krijgt van wat waar gebeurt. Misdaadkaart.nl is een mooi voorbeeld van een mashup Een mashup is een site die twee onafhankelijke databronnen combineert tot een nieuwe, interactieve informatiedienst. Zo haalt Misdaadkaart.nl politieberichten van verschillende websites en combineert die gegevens met Google Maps. Een andere mashup is Spell with Flickr. Op deze site kunnen gebruikers woorden invullen die vervolgens als fotocollage verschijnen. Voor elke getypte letter wordt een foto van een letter getoond. Alle foto's zijn afkomstig van de fotocommunity Flickr.www.misdaadkaart.nl; www.metaatem.net/words; www.flickr.com

De site van de misdaadkaart. Digital Globe