IJsspeedwaytalent gedijt bij min 20

De Russen domineren als vanouds het WK ijsspeedway. Nikolaj Krasnikov prolongeerde zijn wereldtitel dit weekeinde in Assen.

Het kunstijs in Assen was volgens de Russen erg zacht. Zij zijn natuurijs gewend. (Foto Sake Elzinga) Assen - ( Drenthe ) - 12-03-2006 WK IJsspeedway in IJsstadion de Smelt. Foto: Sake Elzinga Elzinga, Sake

Één blik in het rennerskwartier van ijshal De Smelt in Assen zegt genoeg. Waar bij de Zweedse equipe een ontspannen sfeer hangt, druipt het professionalisme er bij de Russen vanaf. Nikolaj Krasnikov verkeert ruim een uur voor de wedstrijd in trance. Hij gunt de toeschouwers geen blik, wuift handtekeningjagers weg en is al helemaal niet bereid een interview te geven.

De Rus Andrej Shishegov (24) observeert zijn landgenoot vanaf zijn motorfiets en weet dat Krasnikov, de regerend wereldkampioen, de te kloppen man is in Assen. Shishegov rijdt voor het eerst mee in de strijd om de wereldtitel, waar de zestien beste rijders van de wereld het tegen elkaar opnemen. De ambiance in Nederland bevalt Shishegov. 'Het publiek is fanatiek', zegt hij. 'De mensen zijn enthousiast. Het valt me op dat er veel mensen zijn. Assen is toch geen grote stad? Ik kom uit een miljoenenstad en als daar een wedstrijd is, weten de mensen aan de andere kant van de stad het niet eens.'

Shishegov is ontevreden over zijn presteren. Hij moet wennen aan de omgeving en het ijs. 'Rusland heeft bijna geen overdekte banen. Daar heeft de wind vrij spel, is het erg koud en daardoor onaantrekkelijk om te komen kijken', zegt de Rus. Het kwik in zijn vaderland gaat richting min twintig, in Assen is het een stuk aangenamer. Al heeft dat wel een nadeel volgens Shishegov. 'Ik ben gewend aan natuurijs. Ik rijd hier voor het eerst op kunstijs en het is erg zacht.' Shishegov heeft motorische problemen gehad en moest noodgedwongen op zijn reservefiets plaatsnemen.

Tegenslag, zij het van fysieke aard, was er ook voor Johnny Tuinstra, de enige Nederlandse ijsspeedwaycoureur in de wereldtitelstrijd. Hij kwam zaterdagavond hard ten val en moest voor onderzoek naar het ziekenhuis. Daar constateerden artsen beschadigde nieren en longen. Tuinstra, gisteren aanwezig, wist dat het fout zat. 'Er kwam bloed uit mijn mond en ook bij het plassen kwam bloed mee. Dan weet je dat het over is.'

Tuinstra wordt in Assen door iedereen aangehaald. Men wil weten hoe het met zijn gesteldheid is. Van pech wil hij niets weten. 'Wat is pech? Dit hoort erbij, het is onderdeel van de sport.' Tuinstra heeft zijn pijlen nu al op volgend seizoen gericht. Plannen zijn er voldoende, de middelen ontoereikend. Graag wil de Fries naar Rusland om er te schaven aan zijn techniek en te leren van de Russen, die met al hun ervaring het ijsspeedway domineren. Een trip naar Rusland is kostbaar, weet ook Tuinstra. Het huidige budget van zo'n zeventig-, tachtigduizend euro moet dan fors omhoog. Maar geldschieters zijn er onvoldoende.

Geld. Dat speelt volgens Joni Hut, studente Russisch, een cruciale rol bij ijsspeedway. 'De Russen zijn professioneel met hun sport bezig en dat kunnen ze omdat ze zich niet druk hoeven maken over sponsoren.' Hut, die Tuinstra regelmatig begeleidt bij races in Rusland, heeft daar een verklaring voor. 'De Russen worden ondersteund door de regering en krijgen geld van verenigingen.'

Rusland is het 'walhalla' voor ijsspeedway. Toch heeft Hut aan den lijve ondervonden dat dát niet geromantiseerd moet worden. 'Er gaat nog veel mis. Bij verplaatsingen in Rusland raakt er vaak materiaal kwijt of zijn er te weinig treinkaartjes om iedereen naar de volgende race te brengen.'

Sören Johansson, teammanager van Zweden, onderschrijft de woorden van Hut. Dat de Russen tóch zo dominant zijn, verbaast hem niet: 'Het geheim van het Russische succes is eenvoudig. Het ligt aan het klimaat. De Russen kunnen twee, drie maanden eerder beginnen met trainen omdat er dan al ijs ligt. Daarnaast heeft Rusland ook veel talent.'

Alexandr Bulankin, vader, mecanieker en coach van Dmitri Bulankin, knikt instemmend. 'Bij ons zitten de kinderen vanaf hun vierde op een motorfiets en zijn ze twaalf als ze aan ijsspeedway beginnen.' Bulankin is niet tevreden over de prestaties van Dmitri. Bulankin maakt een hakkende beweging met zijn hand. Zoonlief heeft afgelopen zomer zijn been gebroken en verkeert nog niet in goede doen. 'Hij heeft zeker een jaar nodig om helemaal te herstellen.'

Maar ook zonder Bulankin houdt de Russische dominantie stand. In Assen prolongeert Krasnikov de wereldtitel. Hij is pas 21, maar naar verluidt staat er een dikke rij Russische talenten klaar om het hem moeilijk te maken.

    • Jan Cees Butter