Idols wint het van het Songfestival

Het Maastrichtse meidentrio Treble gaat in mei naar het Eurovisie Songfestival in Athene met het nummer Amambanda. De Nederlandse inzending werd gisteravond met bijna driekwart van de publieksstemmen verkozen boven de liedjes van de voormalige Idols-finaliste Maud en de Amsterdamse rockgroep Behave. Amambanda is door de drie zangeressen zelf geschreven in een fantasietaal die, net als de door hen bespeelde trommels, Afrikaanse associaties oproept. Het ritmische nummer bleek gisteravond, in de Heineken Music Hall in Amsterdam, ook de favoriet te zijn van staatssecretaris Medy van der Laan, juryvoorzitter Cornald Maas en burgemeester Job Cohen, die de trofee uitreikte.

De NOS wil de organisatie van het Songfestival volgend jaar overdragen aan een andere omroep. Wegens de bezuinigingen bij de publieke omroep heeft de NOS besloten zich voortaan alleen nog bezig te houden met nieuws en sport. Een andere gegadigde heeft zich tot dusver echter niet aangediend. Dat de liedjeswedstrijd volgend jaar wel eens bij Talpa zou kunnen belanden, zoals presentator Paul de Leeuw tijdens de uitzending een paar keer suggereerde, lijkt desondanks onwaarschijnlijk: het Eurovisie Songfestival is al sinds 50 jaar een project van de EBU, de organisatie van Europese publieke omroepen.

De laatste jaren trekt de nationale finale in Nederland telkens enkele honderdduizenden kijkers minder: vorig jaar 1,5 miljoen kijkers en nu 1,2 miljoen. Dat is minder dan de helft van de drie miljoen kijkers, die zaterdagavond zagen hoe de 22-jarige Raffaëla uit Emmen de derde editie van de RTL4-talentenjacht Idols won. Bovendien incasseerde Idols ruim 1,7 telefoon- en sms-stemmers, terwijl het Songfestival er 126.000 telde.

Treble, bestaande uit Caroline Hoffman (30) en de zusjes Nina (20) en Djem (18) van Dijk, moet zich eerst op 18 mei via de halve finale zien te plaatsen voor de internationale finale op 20 mei. Vorig jaar kwam de Nederlandse deelneemster Glennis Grace niet verder dan die voorronde.

    • Henk van Gelder