Hoes en Engelkes in puntiger versie van komedie 'Succes'

Hun beide Gouden Kalveren staan voorop het toneel, maar hier in Los Angeles zijn ze volkomen onbekend. Zij wil koste wat kost een filmcarrière maken en is bereid daarvoor haar lichaam in te zetten - dat ziet ze als iets puur zakelijks. En hij is niet minder ambitieus dan zij, maar wenst integer te blijven. Omdat de mores van Hollywood ons uit allerlei sappige boeken en tijdschriften allang bekend is, weten we wat hen te wachten staat: zij beroemd en hij niet. Al blijken er allengs toch nog wel wat onverwachte wendingen te komen.

Succes, van de Amerikaanse schrijver Norman Beim, werd hier al in 1982 gespeeld door Linda van Dyck en Willem Nijholt. Het bleek toen een larmoyant relaas te zijn over een acteursechtpaar dat zichzelf in de jacht naar roem en glorie volledig te gronde richt. In de nieuwe versie, waarin bewerker Charles den Tex een Nederlands paar naar Hollywood laat gaan, is de Amerikaanse sentimentaliteit ('een kind is de enige kans om nog iets van ons leven te maken') echter goeddeels verdwenen. De dialogen zijn heel wat puntiger gemaakt, en af en toe komt er een kribbig zinnetje voorbij met een komisch effect dat het hele stuk veel lichtvoetiger maakt. Maar wat blijft, is de overvloed aan casting couch-perikelen die mij nogal karikaturaal voorkomen.

Het paar wordt ditmaal gespeeld door Isa Hoes en Rik Engelkes, die bekend werden door soap-achtig televisie-drama, maar die in deze rollen wars zijn van het cliché-acteren dat in zulke series doorgaat voor ingeleefd toneelspelen.

In de regie van Peter de Baan laten ze twee genuanceerde personages zien die zelfs ruziënd nog geloofwaardig blijven. De Baan heeft ook een mooie vorm voor het stuk gevonden: de zes actes beginnen allemaal met een bel voor de volgende ronde, waarna het tweetal weer het ronde speelvloertje betreedt - alsof ze in een boksring staan.

Voorstelling: Succes, van Norman Beim, door REP Theater. Regie: Peter de Baan. Gezien: 9/3 in De Meerse, Hoofddorp. Tournee t/m 31/5 en volgend seizoen. Inl. 0900-9203, www.rep.nu
    • Henk van Gelder