Hete Sleutels of Hete Bronnen?

Lezer Egbert Hartman wijst me erop dat kljoetsj niet alleen sleutel, maar ook bron betekent. De banja die we in Soezdal bezochten zou dan ‘Hete bronnen’ heten, hetgeen meer voor de hand ligt dan ‘Hete Sleutels’. Enfin, leven is leren, bedankt. Wel stond bij de ingang van banjacomplex ‘Gorjatsjie Kljoetsji’ een grote houten stellage met

Lezer Egbert Hartman wijst me erop dat kljoetsj niet alleen sleutel, maar ook bron betekent. De banja die we in Soezdal bezochten zou dan ‘Hete bronnen’ heten, hetgeen meer voor de hand ligt dan ‘Hete Sleutels’.
Enfin, leven is leren, bedankt. Wel stond bij de ingang van banjacomplex ‘Gorjatsjie Kljoetsji’ een grote houten stellage met tientallen antieke smeedijzeren sleutels en sloten opgesteld.
In een tweede e-mail komt Egbert er zelf op terug:‘Dat Kljoetsji is kennelijk niet toevallig als naam gekozen. Vanwege die dubbele en dus dubbelzinnige betekenis. “Hete Sleutels” is bij nader inzien de enig juiste vertaling!’Ik denk het ook 

 

    • Coen van Zwol