Het verschil tussen kwaliteit en effectiviteit

Feyenoord lijkt door de 1-1 tegen RKC zes wedstrijden voor het einde van de competitie afgehaakt in de strijd om de titel. PSV is kwalitatief nauwelijks beter dan de Rotterdamse club, maar is effectiever en verliest daardoor minder punten.

Met nog zes wedstrijden op het programma is vrijwel zeker wie de landskampioen wordt van het voetbalseizoen 2005-2006 en welke club direct degradeert. Voor nummer één PSV en nummer achttien RBC is de competitie wellicht op zondag 16 april al voorbij.

Een kleine vier maanden hebben de spelers van deze clubs om zich voor te bereiden op een nieuwe voetbaljaargang. Voor de druk bezette Guus Hiddink is het een zegen dat zijn club PSV anderhalve maand voor het WK geen wedstrijden meer hoeft te spelen in de eredivisie. Zo kan de technisch-directeur en hoofdtrainer van de Eindhovense voetbalclub zich helemaal richten op zijn derde baan: bondscoach van Australië.

Hiddinks voormalige assistent Erwin Koeman had gehoopt met Feyenoord langer in het spoor van PSV te kunnen blijven. De Rotterdamse club had na de 0-0 van zaterdag bij Ajax-PSV een uitgelezen mogelijkheid om de achterstand terug te brengen tot vijf punten. Met PSV-Feyenoord nog op het programma had de club dan nog een kleine kans op een voetbalwonder. Maar in De Kuip kwam Feyenoord gisteren tegen RKC niet verder dan een gelijkspel (1-1). Daarmee blijft het verschil tussen de nummer één en twee van Nederland zeven punten.

Kwalitatief gezien is het huidige PSV niet zoveel verder dan Feyenoord. Het verschil tussen beide ploegen zit hem in de effectiviteit. Het voetbal van PSV is dit seizoen vaak het aanzien nauwelijks waard, maar veel misstappen heeft de formatie van Hiddink niet begaan. De Eindhovense club maakte 57 doelpunten en hoefde maar achttien tegentreffers te incasseren. Feyenoord maakte daartegen 71 doelpunten en kreeg er 27 tegen.

Een andere statistiek: PSV wist tien keer een wedstrijd met slechts één doelpunt verschil te winnen. Feyenoord pakte vijf maal de drie punten nadat de ploeg slechts één treffer meer produceerde dan de tegenstander.

De wedstrijd Feyenoord-RKC was dan ook illustratief voor dit seizoen. De thuisclub kwam voor rust door een eigen doelpunt van Patrick van Diemen op een 1-0 voorsprong, maar wilde ten koste van alles het grote veldoverwicht zichtbaar laten worden in de stand. Daar waar PSV het minimale verschil zou hebben gekoesterd, bleef Feyenoord op zoek gaan naar een tweede doelpunt. RKC-doelman Rob van Dijk wist met talloze reddingen zijn ploeg op de been te houden.

Vlak voor tijd sloeg RKC via Ruud Berger uit het niets toe met de gelijkmaker. Erwin Koeman was met stomheid geslagen. 'Dit komt door jeugdige overmoed en een gebrek aan ervaring. PSV is op dit moment gewoon een stuk stabieler. Zij verspelen in dit soort wedstrijden geen punten.'

Feyenoord verspeelde vrijwel zeker niet alleen de kans op de titel, maar zag nummer drie AZ tot op twee punten komen. De ploeg van Louis van Gaal won gisteren met 3-1 in Tilburg tegen Willem II, dat de nacompetitie bijna niet meer kan ontlopen. Volgende week staat in Alkmaar het duel Feyenoord-AZ op het programma. Beide ploegen willen als tweede eindigen om in de play-offs de waarschijnlijke nummer vier Ajax te ontlopen. De vice-kampioen speelt tegen de nummer vijf. De nummers twee tot en met vijf strijden om een plek in de voorronde van de Champions League en twee plaatsen in het UEFA-Cuptoernooi.

De huidige nummer vijf is FC Utrecht. De club van Foeke Booy beleefde een zeer goed weekeinde. Op zaterdagavond verloor naaste concurrent FC Groningen door een dubieuze strafschop met 2-1 bij ADO Den Haag. FC Utrecht wist gisteren in eigen huis een belangrijke 2-0 overwinning te behalen op SC Heerenveen. Voor rust kwam de ploeg op een voorsprong door een prachtige kopbal uit een voorzet van Dave van den Bergh. In blessuretijd maakte Marc-Antoine Fortuné het tweede doelpunt. FC Utrecht staat nu twee punten voor op FC Groningen en drie op Heerenveen.

Vitesse behoorde in het nabije verleden ook tot de clubs die zichzelf steeds mengden in de strijd om Europees voetbal. De Arnhemse voetbalclub maakt echter allang geen kans meer om bij de eerste vijf te eindigen. Waarschijnlijk haalt Vitesse dit seizoen helemaal geen play-offs. De huidige nummer elf van de eredivisie staat vijf punten achter op nummer negen FC Twente, dat na een indrukwekkende reeks weer mag dromen van Europees voetbal.

Vitesse maakte gisteren tegen het al vrijwel zeker gedegradeerde RBC een eind aan een teleurstellende periode. De ploeg, die vorige week te horen kreeg dat coach Edward Sturing aan het einde van het seizoen vertrekt, werkte in het Gelredome aan het zelfvertrouwen. Vitesse behaalde een klinkende 5-1 overwinning. Daarmee heeft de club een gat van negen punten geslagen met nummer zestien Heracles.

Door de zege is het waarschijnlijk dat de spelers van Vitesse op 16 april net als de collega's van 'kampioen' PSV en nummer achttien RBC de laatste wedstrijd spelen. Het enige wat de profs van Vitesse dan dit seizoen hebben verdiend, is een maandenlange vakantie.

    • Koen Greven