Grote overname kranten in VS

De Amerikaanse krantenuitgever Knight Ridder, eigenaar van gerenommeerde krantentitels als The Philadelphia Inquirer, Miami Herald en San Jose Mercury News, komt voor 4,5 miljard dollar (3,8 miljard euro) in handen van de veel kleinere Amerikaanse branchegenoot McClatchy. Beide bedrijven kwamen gisteravond laat tot een overeenkomst. De koper betaalt 60 procent in contanten en de rest in aandelen.

Door de acquisitie ontstaat de op een na grootste krantenuitgever in de Verenigde Staten. De grootste is het Gannett-concern met titels als USA Today. McClatchy, eigenaar van kranten als de Sacramento Bee en Minneapolis Star Tribune, betaalt 67 dollar per aandeel voor Knight Ridder. Dat vertegenwoordigt een premie van 25 procent ten opzichte van de beurskoers van 31 oktober. Op die dag zette de uitgeverij zichzelf te koop onder grote druk van de belangrijkste aandeelhouders.

De overname werd gezien als een lakmoesproef voor de toekomst van de krantensector. Een bod onder de 65 dollar per aandeel, zou beschouwd worden als een signaal dat de grote investeerders geen vertrouwen meer hebben in de toekomstige winstgevendheid van kranten. Met zijn bod van 67 dollar laat McClatchy zien dat de sommetjes over krantenconcerns nog kloppend te maken zijn.

De overname is opvallend vanwege het grote verschil in omvang tussen beide bedrijven. Knight Ridder, gevestigd in San Jose, Californië, geeft in totaal 32 kranten uit met een dagelijkse oplage van 3,3 miljoen stuks. De omzet bedroeg vorig jaar 3 miljard dollar. McClatchy geeft daarentegen maar twaalf kranten uit met een oplage van 1,4 miljoen. De omzet in 2005 was 1,2 miljard dollar.

De Amerikaanse dagbladsector staat al jaren onder grote druk door een verlies van lezers aan media op het internet. Door de onzekerheid deden maar weinig partijen uiteindelijk een bod op Knight Ridder. Verder trok een aantal investeringsmaatschappijen zich terug uit de overnamestrijd. Ook de krantenuitgever Gannett zag af van een overnamebod op Knight Ridder.