Gouden asielzoeker uit Ghana

Met oud-asielzoeker Ignisious Gaisah is het meer dan goed gekomen. De Ghanees die in Nederland woont werd bij de WK indoor wereldkampioen verspringen.

De Afrikaanse jongen die ooit door zijn moeder naar Nederland werd gestuurd om zijn droom te realiseren, veroverde zaterdag in Moskou de wereldtitel verspringen. Indoor weliswaar, maar toch: wereldkampioen. De triomf van Ignisious Gaisah (22) is de wonderbaarlijke geschiedenis van een ambitieuze Ghanees, die zich bij de Rotterdamse atletiekvereniging PAC van asielzoeker heeft opgewerkt tot de beste verspringer ter wereld.

Monique Berrevoets herinnert zich de kennismaking met Gaisah als de dag van gisteren. Op een avond in 2002 meldde zich een schuchtere, donkere jongen bij de sprinttrainster van PAC. Hij zei goed te kunnen verspringen, wel over acht meter. Of hij mocht meetrainen. Weer iemand die zichzelf overschat, was Berrevoets' eerste reactie. Maar die mening stelde ze bij vanaf het moment dat ze Gaisah bezig zag.

Bewonderend: 'Ik herkende meteen zijn talent; de manier waarop hij zijn voeten neerzette en zoals hij zijn passen maakte. Alsof het allemaal vanzelf ging. Ik heb onmiddellijk verspringtrainer Eric van der Steenhoven ingeschakeld om hem optimaal te kunnen trainen. Sindsdien begeleiden we hem samen.'

De acceptatie binnen de club ging vervolgens snel, want zo vaak komt er geen wereldtopper in spe het sportpark in Rotterdam opwandelen. Overigens stond Berrevoets helemaal niet stil bij de wereldtop, maar zag ze Gaisah als een welkome versterking van het clubteam. 'Ja, aan dat niveau denk je bij PAC, toch zeker niet aan Olympische Spelen en wereldkampioenschappen.'

De samenwerking is bijzonder, want als wereldkampioen is Gaisah het niveau van PAC al lang ontstegen. Desondanks heeft de Ghanees nimmer overwogen de club in te ruilen voor een toptrainer. Hij blijft loyaal aan de vereniging die hem heeft opgevangen als atleet en hem als asielzoeker heeft geholpen bij de procedure voor een verblijfsvergunning. Inmiddels is zijn status geregeld en is Gaisah in het bezit van een zogenoemd 'Schengen-visum'.

Aanvankelijk wilde Gaisah zich laten naturaliseren, maar dat hebben Berrevoets en Van der Steenhoven hem uit het hoofd gepraat. Berrevoets: 'Wisseling van nationaliteit zonder medewerking van de Ghanese bond kan betekenen dat je twee jaar uit competitie bent. Dat kon Gaisah zich niet permitteren, omdat hij dan te veel grote toernooien zou hebben gemist. Het was voor zijn carrière beter Ghanees te blijven.'

Gevolg is veel geregel met een land dat zijn zaakjes minder goed op orde heeft dan een gemiddelde atletiekclub in Nederland. Maar de bond in Ghana is volgens Berrevoets van goede wil, al zou ze graag zien dat voor haar een accreditatie bij grote kampioenschappen wordt geregeld. Nu gaat de bondscoach of een bestuurder nog voor, of is er in het geheel geen afvaardiging, zoals afgelopen weekeinde bij de WK in Moskou.

Berrevoets heeft aan Gaisahs manager Jos Hermens te danken dat zij werd geaccrediteerd voor het toernooi in Moskou. Het blijft behelpen met het geven van aanwijzingen vanaf de tribune. 'Maar het is wel nodig', beweert Berrevoets. 'Onder druk sluipt er vaak een hapering in zijn aanloop. En die moet eruit om goed te kunnen presteren.'

Berrevoets en Van der Steenhoven vinden dat Gaisah hun nog niet is ontgroeid, zelfs niet nu hij zich wereldkampioen mag noemen. En mocht dat moment ooit komen dan doen de PAC-trainers moeiteloos een stapje terug. Berrevoets: 'We laten hem natuurlijk niet samen trainen met recreanten en we schenken iets meer aandacht aan zijn schema's dan bij andere atleten. Bovendien krijgen we adviezen van Peter van Wijk, de oud-bondscoach verspringen.'

Inmiddels heeft Gaisah een eigen verspringbedrijfje opgericht waarvoor Berrevoets en Van der Steenhoven gedeeltelijk werken. Althans, zij krijgen een vergoeding van de verspringer. Maar ook weer niet zo veel dat Berrevoets overal kosteloos naartoe kan; de reis naar Moskou kwam deels voor haar eigen rekening.

Maar de prestatie van Gaisah vergoedde alles, al kreeg hij de wereldtitel allerminst cadeau. De Ghanees moest felle strijd leveren met de Panamees Irving Saladino. Met een sprong van 8,30 meter kwam Gaisah uiteindelijk één centimeter verder dan Saladino en schreef hij historie met de eerste gouden medaille op een wereldkampioenschap voor Ghana.

Gaisah weet het geringe verschil aan de spanning, want hij kan beter, zoals hij recentelijk in Stockholm heeft bewezen met een nieuw persoonlijk record van 8,36 meter. Opgelucht: 'Iedereen verwachtte dat ik hier wereldkampioen zou worden. En dat leidde tot meer druk dan ik had verwacht.'

In die zin was 'Moskou' een goede test voor de Gemenebestspelen die overmorgen in Melbourne beginnen. Gaisah heeft zich voorgenomen daar zijn tweede gouden medaille te winnen.

    • Henk Stouwdam