Geweld eist weer tientallen levens in Irak

Het geweld in Irak is gisteren weer hoog opgelaaid met onder andere een zesvoudige aanslag in Bagdad. Eerder werd een Amerikaanse gijzelaar vermoord teruggevonden.

Het toneel van een van de zes bomontploffingen die zich gisteren snel achter elkaar voltrokken in Sadr City, de shi'itische sloppenwijk in het oosten van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Bij de aanslagen kwamen zeker 52 mensen om het leven. (Foto Reuters) Iraqis gather at the scene of Sunday's bombing in Baghdad's Sad'r city March 13, 2006. Up to six car bombs ripped through the east Baghdad stronghold of a major Shi'ite militia force on Sunday, killing 46 people, wounding 204 and raising fears reprisals could again pitch Iraq toward civil war. REUTERS/Ali Jasim REUTERS

In totaal werden gisteren circa 70 mensen gedood en ruim 250 gewond bij aanslagen in Irak. De zesvoudige aanslag in Bagdad, in de dichtbevolkte shi'itische sloppenwijk Sadr City, eiste zeker 52 levens en 200 gewonden. Zes met explosieven volgepakte auto's ontploften snel achter elkaar bij druk bezochte markten in Sadr City. De politie kreeg opdracht sunnitische moskeeën te beschermen voor het geval van vergeldingsacties.

De radicale shi'itische geestelijke Muqtada Sadr, die veel aanhang in Sadr City heeft, riep vanochtend op tot kalmte. 'We zijn niet zwak, maar we willen niet in een burgeroorlog worden meegesleept', zei hij. Muqtada Sadr heeft een eigen strijdgroep, het Leger van de Mahdi, die na de geruchtmakende, aan sunnieten toegeschreven aanslag op de shi'itische Gouden Moskee in Samarra op 22 februari zich volgens getuigen wel degelijk aan wraakacties schuldig maakte.

Muqtada Sadr, die van een shi'itische rebel is uitgegroeid tot volksleider, leverde tegelijk scherpe kritiek op andere Iraakse leiders, die volgens hem het volk hebben vergeten en alleen naar hun eigen, enge belangen kijken. De kabinetsvorming in Irak, op basis van de verkiezingen van 15 december, zit muurvast. De Verenigde Staten proberen de Iraakse politici tot een regering van nationale eenheid te bewegen, maar niemand wil concessies doen. Donderdag komt, volgens plan, het parlement voor het eerst bijeen waarna volgens de grondwet binnen 60 dagen een regering moet zijn gevormd.

De Amerikaan Tom Fox, die in november met drie collega's van de hulporganisatie Christian Peacemakers Teams werd ontvoerd, werd donderdag in Bagdad doodgeschoten gevonden, zo werd zaterdag bekend. Er waren volgens de Iraakse politie tekenen dat hij voor zijn dood was mishandeld. Vorige week dinsdag toonde het Arabische televisiestation Al-Jazeera een video-opname van de drie andere gijzelaars, twee Canadezen en een Brit. Fox (54) werkte sinds twee jaar in Irak.