Fout medicijn mogelijk oorzaak dood Milosevic

Slobodan Milosevic, de oud-president van Servië en Joegoslavië die zaterdag dood in zijn cel in Scheveningen is gevonden, is gestorven aan een hartinfarct.In het bloed van Milosevic blijkt twee weken eerder de stof rifampicine te zijn aangetroffen.

A boy waits to sign a condolence book at the headquarters of the pro-Milosevic support group "Freedom" in Belgrade March 12, 2006. U.N. war crimes tribunal president Fausto Pocar said on Sunday a Dutch forensic team had not been able to determine the cause of death of former Yugoslav president Slobodan Milosevic on Saturday which is why an autopsy was ordered. REUTERS/Goran Tomasevic REUTERS

Rifampicine is een medicijn tegen tuberculose, met als bijwerking dat de medicijnen tegen hoge bloeddruk - die Milosevic gebruikte - worden geneutraliseerd.

Milosevic leed niet aan tuberculose. Volgens prof.dr. D. Uges, klinisch en forensisch toxicoloog in Groningen, die de stof rifampicine aantrof in het bloed van Milosevic, slikte hij dit medicijn om de werking van de bloeddrukverlagende middelen tegen te gaan. 'Ik denk dat Milosevic een geraffineerde medische adviseur heeft gehad. Die moet hebben gedacht: 'Dat vinden ze toch niet.' Ik denk dat hij het gebruikte om een enkele reis naar Moskou voor elkaar te krijgen.' Milosevic had het tribunaal gevraagd om in Rusland te mogen worden behandeld voor onder meer zijn hoge bloeddruk.

De doodsoorzaak werd vastgesteld na de lijkschouwing, die gisteren in aanwezigheid van Servische experts is gehouden in het Nederlands Forensisch Instituut.

De conclusie is voorlopig omdat nog een toxicologisch onderzoek wordt uitgevoerd waarvan de resultaten enkele dagen op zich kunnen laten wachten. Volgens het autopsierapport is Milosevic een myocardinfarct fataal geworden. De pathologen hebben twee hartproblemen ontdekt die het infarct kunnen verklaren.

In Servië is door een aantal media meteen na de bekendmaking van Milosevic' dood geconcludeerd dat hij is vermoord. Zijn Servische Socialistische Partij wees er op dat Milosevic hart- en vaatproblemen had die hij in Moskou wilde laten behandelen. Het tribunaal had dat verzoek afgewezen omdat er in Den Haag voldoende specialisten zijn en omdat het niet zeker was dat Milosevic na zijn behandeling zou terugkeren.

De speculaties over een moord werden later versterkt door Milosevic' Servische advocaat Zdenko Tomanovic. Deze toonde verslaggevers diverse brieven van Milosevic. Een daarvan was vrijdag geschreven, één dag voor zijn dood, en geadresseerd aan de Russische regering. In deze brief beweerde Milosevic dat iemand hem in de gevangenis probeerde te vergiftigen.

Milosevic schreef dat hij op 7 maart documenten in handen kreeg waarin stond dat bij een bloedproef op 12 januari in zijn bloed substanties werden gevonden die er niet in hoorden. Tomanovic zei zaterdag dat de gezondheid van Milosevic in de gevangenis 'systematisch vernietigd' is 'om hem tot zwijgen te brengen'.

De Britse advocaat Steven Kay, die Milosevic juridisch heeft bijgestaan, wees speculaties over zelfmoord af. Milosevic had hem een paar weken geleden gezegd dat hij niet zo lang en zo hard heeft gevochten om zichzelf uiteindelijk te schaden. 'Milosevic was vastbesloten te blijven vechten.'

Prof. Uges sluit niet uit dat Milosovic rifampicine heeft gebruikt om zelfmoord te plegen. 'Als je ermee stopt en je neemt een dubbele dosis van het bloeddrukverlagende medicijn, kun je een hartaanval krijgen.'

Milosevic' lichaam wordt vandaag door zijn zoon Marko opgehaald; hij wordt in Belgrado begraven, zo meldde zijn Servische advocaat Tomanovic vanmiddag.