Dramatische vormcrisis van Ajax lijkt voorbij

Met gematigd optimisme kan Ajax de return van de Champions-Leaguewedstrijd tegen Internazionale tegemoet zien. Het uitgangspunt van 2-2 in het eerste treffen, bijna drie weken geleden in Amsterdam, biedt weliswaar geen rooskleurig perspectief voor de return van morgenavond in het Giuseppe Meazza stadion (beter bekend als San Siro, als stadgenoot AC Milan er speelt), maar tegen PSV beleefde het team van trainer Danny Blind zaterdagavond een acceptabele generale repetitie. Ondanks de uitslag van 0-0, het eerste doelpuntloze gelijkspel tussen de twee teams in de hoofdstad sinds 1960, gaf het duel Ajax weer wat vertrouwen.

Ajacied Klaas-Jan Huntelaar kwam in de wedstrijd tegen koploper PSV maar moeilijk los van verdediger Alex. Foto Bas Czerwinski 11-03-2006, AMSTERDAM. AJAX - PSV. KLAAS JAN HUNTELAAR IN DUEL MET ALEX. FOTO BAS CZERWINSKI Voetbal Eredivisie Czerwinksi, Bas

Na een moeizame start in de eerste helft, trok Ajax de opgaande lijn van de afgelopen weken door. Gezien het aantal kansen had de Amsterdamse ploeg de wedstrijd na rust in zijn voordeel moeten beslissen. Het vertoonde spel vergoedde echter veel; PSV werd door Ajax met gevarieerd aanvalsspel aan het wankelen gebracht. 'Een bevestiging dat we lekker in ons vel zitten', zei Blind na afloop. 'We hebben deze wedstrijd op punten gewonnen.'

PSV ondervond mogelijk nog de naweeën van de pijnlijke uitschakeling in de Champions League door Olympique Lyon van vorige week. 'In de eerste helft heeft mijn elftal karakter getoond', zei Hiddink niettemin. Maar het spel van de belangrijkste kandidaat voor de landstitel was ook in die fase niet groots. PSV stichtte vooral gevaar bij spelhervattingen en lange trappen van achteruit richting spits Jan Vennegoor of Hesselink, waarbij het middenveld werd overgeslagen. Op de flanken was Ajax echter de baas. Juanfrán maakte Jefferson Farfán vrijwel onschadelijk en had nog energie voor aanvallende impulsen. Dat gebeurde ook op de andere vleugel, waar Hatem Trabelsi gevaarlijk opkwam.

PSV moet zich dit seizoen behelpen met een stel matige backs. De drie Michaels - Michael Reiziger, Michael Ball, Michael Lamey - kunnen net als Theo Lucius een aardig niveau halen tegen middelmatige tegenstanders. In de topwedstrijden komen ze te kort om het verschil te kunnen maken. In het moderne voetbal moet een vleugelverdediger zo'n beetje de hele flank bestrijken. Alleen een directe tegenstander uitschakelen is volstrekt onvoldoende.

PSV hield zich staande door het onberispelijke spel van centrale verdediger Alex en doelman Gomes, zijn Braziliaanse landgenoot. Klaas-Jan Huntelaar kwam moeilijk los van Alex, terwijl Gomes in de tweede helft een paar keer knap optrad bij drie kansen van Markus Rosenberg. Doelpogingen die de Zweed met een paar aardige acties overigens wel zelf afdwong.

Blind toonde zich verder content met het feit dat de linies van zijn team dicht op elkaar aansloten. De regisseur in dit verhaal was Olaf Lindenbergh, de voormalige bankzitter die na het wegvallen van de geblesseerde Tomás Galásek zelfs is gepromoveerd tot aanvoerder. In de middenveldpositie, die zo mooi wordt omschreven als 'de punt naar achteren', speelde Lindenbergh een van zijn beste wedstrijden voor Ajax.

'Zo compact als we tegen PSV opereerden zal dat dinsdag tegen Internazionale ook nodig zijn', waarschuwde Blind. 'Als je de ruimtes die ze weggeven goed weet te bespelen, heb je altijd een kans tegen Italiaanse ploegen. Maar dan zullen we in de beginfase wel beter moeten verdedigen dan zaterdagavond. We moeten 95 minuten geconcentreerd voetballen met durf en lef. Daarvoor heb je vertrouwen nodig en dat hebben we de laatste weken opgedaan. Inter is favoriet, maar na de wedstrijd tegen PSV is er voor ons een basis om naar Milaan te reizen.'

De trainer, die weer wat krediet heeft opgebouwd, kon zaterdag niet beschikken over de geschorste Nourdin Boukhari en de geblesseerden Zdenek Grygera, John Heitinga en Wesley Sneijder.

Blind overweegt de onervaren Emmanuel Boakye in Milaan op te stellen in het centrum van de verdediging en Maduro door te schuiven naar het middenveld. Ondanks de vele blessures lijkt Ajax tijdig hersteld van een dramatische vormcrisis. Maar het valt nog te bezien of dat morgen voldoende is om Internazionale op eigen grondgebied uit te schakelen voor de kwartfinales van de Champions League.

Ajax 0 PSV 0

Scheidsrechter: Haverkort. Toeschouwers: 48.741. Gele kaart: Juanfrán (Ajax), Alex, Koné (PSV)

    • Erik Oudshoorn