'Deze jongens hebben niemand vermoord'

De gevangenisstraffen voor een aantal leden van de Hofstadgroep hebben veel reacties losgemaakt. 'In mijn ogen was de Hofstadgroep een protestbeweging die zich afzette tegen de maatschappij.'

Afschuwelijk, zegt 'Chemi (19)' op het reactieforum van Marokko.nl. Hij reageert op de straffen die leden van de Hofstadgroep afgelopen vrijdag kregen. 'Jongens van 19 jaar moeten nu meer dan de helft van hun leven achter tralies. [...] Ze hebben een sterke band met hun geloof en dat mag niet in Nederland in deze tijd want anders ben je terrorist.'

Op hetzelfde forum maakt een ander een vergelijking met Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn. 'Hij vermoordt een politicus en komt over een aantal jaar weer vrij. Deze jongens hebben niemand vermoord. Er waren misschien plannen of wat dan ook, maar die dingen zijn nooit uitgevoerd.' Dat Jason W. en Ismael A., de leden van de groep die respectievelijk 15 en 13 jaar celstraf kregen, een handgranaat naar de politie gooiden, wordt door de forumgebruiker niet genoemd. Ook op de rest van het forum wordt door sommige Marokkaanse jongeren met enige verontwaardiging gereageerd op het vonnis.

Inmiddels krijgen de afwijzende geluiden bijval vanuit onverwachte hoek. Ook Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali (VVD) verzet zich tegen de veroordeling van Mohamed Fahmi B., een van de leden van de Hofstadgroep. Zij vindt dat de rechter de vrijheid van meningsuiting van 'Fahmi' heeft ingeperkt. Hirsi Ali staat wel achter de veroordeling van Jason W. en Ismael A. op grond van poging tot moord, zo zegt ze in een reactie. Maar de straf van Fahmi B. van 18 maanden, louter voor het in bezit hebben van opruiend, haatzaaiend materiaal met het doel het te verspreiden, gaat Hirsi Ali te ver. Ze gaat met haar partij bespreken of het nieuwe wetsartikel 140a, op grond waarvan de leden van de Hofstadgroep konden worden aangemerkt als lid van een terroristische organisatie, wellicht opnieuw moet worden aangepast. Ze had al eerder haar bedenkingen tegen de wet geuit. 'Toepassing van de wet mag niet leiden tot uitholling van de open samenleving', zegt de VVD-politica.

Zij vindt dat iemand verwerpelijk, haatzaaiend materiaal straffeloos in zijn bezit moet kunnen hebben, of het moet kunnen verspreiden. 'Ik heb een boek van Bin Laden in mijn bezit dat ik verspreid', zegt ze. 'Ben ik daardoor ook schuldig aan bedreiging van de openbare orde?' Bovendien, zo zegt ze, veel van het gedachtegoed van de Hofstadgroep staat ook in de koran. Ze verwacht dat het vonnis in hoger beroep zal worden vernietigd.

Mouad Zagdoud (27), voorzitter van de Marokkaanse studentenvereniging Selsabiel zegt 'vertrouwen in de Nederlandse rechtsstaat' te hebben. Maar hij heeft wel twijfels over de begrippen 'haatzaaien' en 'radicaliseren' uit het vonnis, zo zegt hij.

Mede daarom organiseerde hij vrijdagavond, na het vonnis over de Hofstadgroep, in het gebouw van de Vrije Universiteit in Amsterdam een debat over de definities van deze twee termen. In de pauze wordt er gepraat over het vonnis door jongeren. Ze zijn over het algemeen hoger opgeleid en van Marokkaanse afkomst.

Vind je het gek dat de Hofstadgroep zich bezighield met haatzaaien en bedreigen, vraagt Tarik El-Feddali (18) zich af. 'In mijn ogen was de Hofstadgroep een protestbeweging die zich afzette tegen de maatschappij, tegen de Wilders'en en Hirsi Ali's', zegt hij. 'Natuurlijk veroordeel ik de daden van de groep, maar ik sluit niet uit dat dit nog eens zal gebeuren zolang moslims maar in een hoek worden gedrukt.'

Een Marokkaanse jongen zegt in de microfoon: 'Als imam El-Moumni iets zegt moet hij meteen het land uit. Maar als Hirsi Ali iets beledigends zegt geldt dat blijkbaar niet.' Ook David Pinto, hoogleraar interculturele communicatie aan de Universiteit van Amsterdam, zegt tijdens de bijeenkomst dat 'er te vaak met twee maten wordt gemeten'.

Reduan Aolad (19) zegt de positieve kanten van het vonnis te zien. Hij denkt dat de aandacht voor moslimjongeren erdoor zal afnemen. 'Misschien zijn het binnenkort de Polen waar Nederland zich druk om gaat maken. Dan zijn wij geen zondebok meer.'

    • Japke-D. Bouma Jaus Müller