Der Dicke, de joviale nazi

Unieke historische beelden, vaak in kleur, laten in een drieluik van de ZDF zien hoe de nazi Hermann Göring mensen voor zich won en aan zijn imago van goedlachse dikkerd kwam.

Göring, met een jonge leeuw op zijn landgoed Carinhall bij Berlijn. Foto's ZDF Luxus, Orden und Prunksucht. Der Exzentriker Göring hielt sich Löwen auf seinem Landsitz Carinhall © RECHTEHINWEIS: - Honorarfreie Verwendung nur im Zusammenhang mit genannter Sendung und bei Nennung ZDF/Agentur Karl Höffkes. Andere Verwendungen nur nach Absprache. ZDF - Bilderdienst, Tel. 06131-706100, E-Mail: Bilderdienst@zdf.de Hermann Goering Agentur Karl Höffkes

Hermann Göring, tweede man in Hitlers Derde Rijk, werd in 1946 wegens oorlogsmisdaden ter dood veroordeeld. Toch is zijn reputatie, zeggen historici, niet zo slecht als die van zijn trawanten. Een nieuwe Duitse documentaire wil de beeldvorming over het 'joviale gezicht van het nazisme' verklaren en corrigeren.

Eigenlijk is hij nooit helemaal serieus genomen, der Dicke. Niet tijdens het Derde Rijk en ook niet daarna. Tijdens het nazisme was Göring uiterst populair. Bij vlagen was hij zelfs geliefder dan Hitler. Göring, vonden Duitsers in de jaren dertig en veertig, was minder kil dan mannen als SS-chef Himmler en minister Goebbels.

Na de oorlog zagen historici de maniakale kunstverzamelaar en morfineverslaafde een beetje als de clown van het regime. De kleurrijke levensstijl van de goedlachse dikkerd leidde af van de rol die hij in het Derde Rijk vervulde.

De historische afdeling van het tweede Duitse net, ZDF, heeft een tweeluik gemaakt over Göring bij de processen van Neurenberg, dat vanavond en volgende week op Canvas (België 2) wordt uitgezonden. Daar werd Göring als 'nazi number one' ter dood werd veroordeeld. En morgen begint op de ZDF een driedelig portret van de man die van zichzelf zei dat hij geen geweten had. 'Mijn geweten heet Adolf Hitler.'

Göring combineerde gewetenloosheid met een absurde voorliefde voor luxe en uiterlijk vertoon, zo laat het ZDF-drieluik zien. Ter ontspanning speelde de Rijksmaarschalk (een speciaal voor hem verzonnen titel) graag met een schaaltje diamanten. Hij verzamelde aan de lopende band medailles en onderscheidingen. Een van zijn grootste passies was de hertenjacht. Göring was behalve opperbevelhebber van de luchtmacht ook Reichsjägermeister.

'Göring heeft een betere reputatie dan de rest', zegt de Duitse historicus Sönke Neitzel, die de makers adviseerde. 'Zijn naam heeft een merkwaardige positieve bijklank.' Na de oorlog hebben veel Duitsers die Hitler, Goebbels of Himmler heetten hun naam veranderd, zegt Neitzel. 'Göring' was niet zo besmet. (Het digitale Duitse telefoonboek ondersteunt die these overigens niet. Er is inderdaad slechts één Hitler geregistreerd, de namen Goebbels, Himmler én Göring leveren honderden treffers op.)

Historici richtten hun aandacht vooral op andere grootheden. 'Er bestaan over Göring slechts een handvol biografieën', zei de Britse historicus en Göring-biograaf Richard Overy bij een presentatie van de documentaire in Berlijn. 'Deze documentaire laat zien dat Göring wel degelijk serieus genomen moet worden.'

Göring - eine Karriere van regisseur Jörg Müllner toont Hitlers plaatsvervanger als een oorlogsmisdadiger met een hoge sociale intelligentie. Niet eerder vertoonde filmbeelden, vaak in kleur en soms door Göring zelf opgenomen, laten zien hoe de Rijksmaarschalk mensen voor zich in wist te nemen. Göring met een bierpul. Göring op jacht met een olijk hoedje op. Göring op zoek naar paaseieren. Göring op zijn mega-landgoed Carinhall bij Berlijn. Door de filmbeelden krijgt Göring vlees en bloed', zegt Overy. 'Dat is belangrijk als je hem wilt begrijpen. Je snapt nu beter waar dat imago vandaan komt.'

Göring in Nürnberg. Canvas, 20.30 uur, 13 en 20 maart Göring - Eine Karriere. ZDF, 20.15 uur, 14, 21 en 28 maart

    • Michel Kerres