Dekker dicht bij eindzege 'Tirreno'

Thomas Dekker heeft gisteren de leiding in de etappekoers Tirreno-Adriatico genomen. Door zijn derde plaats in de tijdrit over twintig glooiende kilometers in Servigliano, op achttien seconden van de Zwitser Fabian Cancellara en vijftien van de Belg Leif Hoste, loste hij zijn Spaanse ploeggenoot Oscar Freire af als klassementsleider.

Dekker onderstreepte zijn reputatie een van de beste tijdrijders in het peloton te zijn. Hij was dan ook uiterst tevreden met zijn prestatie. 'Hier doe je het toch allemaal voor', zei de 21-jarige coureur, die zijn tijdrit zoals bijna al zijn collega's in de stromende regen aflegde. 'Ik had lang naar deze dag toegeleefd. Het was het eerste doel van het seizoen. En met mijn stuurmanskunst houd ik niet van in de regen rijden. Ik baalde dus behoorlijk.' Zijn concurrenten voor het klassement, de Duitser Jorg Jaksche en de Italiaan Alessandro Ballan, moesten echter tijd op hem toegeven: veertien en twintig seconden.

Met nog twee ritten op het programma is Dekker dicht bij het grootste succes in zijn nog jonge loopbaan. De Rabo-renner mag steun verwachten van een ploeg in vorm. Freire werd zaterdag nog derde achter de Noorse ritwinnaar Thorwald Hushovd. Michael Boogerd eindigde als elfde in de tijdrit. Hij staat vijfde in het algemeen klassement. 'Die jongens kunnen me, samen met Flecha, door de zesde rit loodsen', zei Dekker.

Dekker reed vandaag in de leiderstrui in een koers die maar twee Nederlandse winnaars kent: Joop Zoetemelk in 1985 en Erik Dekker in 2002.

De andere belangrijke etappekoers van de ProTour, Parijs-Nice, eindigde gisteren in een overwinning voor de Amerikaan Floyd Landis (Phonak), die in het algemeen klassement zijn voorsprong van negen seconden behield op de Bask Patxi Vila. In de laatste etappe won de Zwitser Markus Zberg de sprint van een kopgroep. De Rus Petrov en de Spanjaard Contador werden tweede en derde. Erik Dekker was op de zevende plaats de beste Nederlander. Hij eindigde in het klassement ook als zevende.