Commissarissen Boskalis stappen op uit onvrede

Bij baggeraar Boskalis is vrijwel de complete raad van commissarissen afgetreden. Vanochtend maakte het bedrijf bekend dat de leden Minderhoud, Benjamins en Westerlaken met de directie van mening verschillen over de manier waarop de voorzitter van de raad van bestuur bij het bedrijf wordt benoemd.

P. Berdowski, die al negen jaar deel uitmaakt van de raad van bestuur, volgt op 8 mei Rob van Gelder op als voorzitter. Boskalis gaf vanochtend een onduidelijk persbericht uit waarbij wordt benadrukt dat de positie van Berdowski niet de reden is van het conflict met de commissarissen.

Wat dat wel is wil bestuursvoorzitter Van Gelder niet zeggen. 'Ik kan niets aan het persbericht toevoegen.' Om de continuïteit in de raad van commissarissen te handhaven blijft R. van Loon voorlopig aan als commissaris.

Wel blijft Martijn van der Vorm commissaris bij Boskalis. Via zijn investeringsmaatschappij HAL bezit Van der Vorm 31 procent van de aandelen van Boskalis. Van der Vorm heeft een vergelijkbare dubbelfunctie bij het Rotterdamse tankopslagbedrijf Vopak.

Boskalis maakte vanochtend bekend dat de nettowinst het afgelopen jaar meer dan verdubeld is van 62,7 naar 143,5 miljoen euro. Bij een omzet van 1,156 miljard euro steeg de orderportefeuille van Boskalis voor de komende jaren naar 2,43 miljard euro.

Boskalis profiteert niet alleen van de grote activiteit op de energiemarkten, maar ook van de gestegen vraag naar nieuwe infrastructuur, hetgeen meer baggeropdrachten genereert. Van Gelder: 'We gaan fors investeren in baggermateriaal waarmee we denken in te haken op de robuuste vraag in onze markten.'

Een extra meevaller is dat de Singaporese pers vandaag meldt dat een oplossing voor het 'zandconflict' tussen Singapore en Maleisië nabij lijkt. Maleisië wil al jaren geen zand leveren voor een aantal infrastructurele werken die Boskalis in Singapore uitvoert. Dit werk ligt nu drie jaar stil.

Boskalis heeft nog voor 300 miljoen euro aan werk klaarliggen in Singapore. Van Gelder: 'Maar dat kan in de toekomst gemakkelijk meer worden.'