Backs eindelijk in de basis

De linksbacks van Ajax en PSV, Juanfrán en Ball, moeten hun voorgangers, respectievelijk Maxwell en Lee, doen vergeten. Dat gaat dit seizoen gepaard met hindernissen.

Een linksback die goed functioneert is goud waard in het betaald voetbal. Ajax en PSV gingen afgelopen zomer op zoek naar vervangers voor respectievelijk de Braziliaan Maxwell en de Zuid-Koreaan Young-Pyo Lee. Beide clubs gingen in de zoektocht de grens over. Vlak voor het verstrijken van de internationale transferperiode huurde Ajax de Spanjaard Juan Francisco Garcia - beter bekend als Juanfrán - van Besiktas. PSV nam de Engelsman Michael Ball over van de Rangers. In beide gevallen pakte de noodgreep verkeerd uit.

Zowel Juanfrán als Ball raakte door een blessure al snel buiten beeld. Bij Ajax nam het jeugdige talent Urby Emanuelson de plaats aan de linkerkant van de verdediging in, terwijl coach Guus Hiddink de rechtsbenige Michael Lamey bij PSV linksback maakte. De Nederlanders voerden hun taak naar behoren uit waardoor van Juanfrán en Ball slechts sporadisch nog iets werd vernomen.

De oud-international van Spanje wist zich eind vorig jaar kortstondig terug te vechten in de basis, maar nadat Danny Blind opnieuw koos voor Emanuelson kon hij zichzelf moeilijk motiveren. Ongeïnspireerd trainde en speelde de oud-speler van Valencia, Levante, Celta de Vigo en Besiktas mee met Jong Ajax. De kans dat Ajax hem definitief zou overnemen van zijn Turkse werkgever leek nihil. Juanfran kon weinig anders dan wachten tot het teleurstellende seizoen voorbij zou zijn. Meespelen op het WK in Duitsland had hij al uit zijn hoofd gezet.

Ball raakte aan het begin van de competitie tegen FC Groningen zwaar geblesseerd aan zijn knie. Daarmee bevestigde de in Liverpool geboren voetballer zijn imago van zeer blessuregevoelige speler. Toen de oud-speler van Everton en de Rangers weer fit was, kreeg hij nauwelijks de kans zijn talenten te tonen. De fysiek sterke Lamey kreeg de voorkeur boven de technisch beter onderlegde Ball. Vorige week in het Champions League-duel met Lyon stond Michael Reiziger linksback; Ball is dit seizoen voor dat toernooi niet speelgerechtigd als PSV'er.

Bij de topper tussen Ajax en PSV was het eindelijk zover. Zowel Juanfran als Ball had een basisplaats als linksback. De nummer 22 van Ajax moest de sterke en snelle Peruaan Jefferson Farfán schaduwen. De nummer vijf van PSV vond de wendbare Argentijn Mauro Rosales tegenover zich.

Juanfrán hield de topscorer van PSV vrijwel de gehele wedstrijd in bedwang. Tien minuten na rust kreeg hij na een tackle op de benen van Farfán een gele kaart. Eén zwak moment werd de verdediger in de 72ste minuut bijna fataal. Juanfran verloor in het strafschopgebied van Ajax een duel van de Zuid-Amerikaanse spits die plots vrij voor het doel van Maarten Stekelenburg kwam. Tot opluchting van alles en iedereen bij Ajax ging de inzet van Farfán net over.

Ball zorgde er voor dat Rosales zelden doorbrak, maar de Engelsman speelde tegelijkertijd een onopvallende rol. Slechts een enkele keer bracht hij de bal met een lange pass naar het hoofd van spits Jan Vennegoor of Hesselink. Ball zorgde er in ieder geval wel voor dat in tegenstelling tot het duel met Lyon de rust terugkeerde in de verdediging van PSV. Ball nam in de concurrentiestrijd met Reiziger een voorsprong. De voormalig international van Oranje was voor de wedstrijd tegen Ajax net als Theo Lucius door Hiddink gepasseerd.

Op korte termijn zullen Juanfran en Ball te horen krijgen hoe de plannen er voor volgend jaar uit gaan zien. Technisch-directeur Martin van Geel liet in het programmaboekje van Ajax weten dat achter Juanfrán nog een vraagteken staat. De voetballer zelf wil graag bij Ajax blijven. 'Mijn zaakwaarnemer zal binnenkort gaan praten met de club', zei hij zaterdag. 'Het is een moeilijk seizoen voor me geweest. Maar toch heb ik het hier naar mijn zin.'

Ball heeft bij PSV een doorlopend contract. Maar ook hij beseft dat hij dit seizoen zeer weinig indruk heeft weten gemaakt op de technische staf en de supporters van PSV. 'Ik heb lang niet kunnen spelen, dat was moeilijk voor me', stelde Ball op het dek van de Arena. 'Je blijft toch steeds hopen op een kans. Gelukkig heb ik die nu gekregen. Ik zal er alles aan doen om mijn plek te behouden.'

    • Koen Greven