Anna Moffo (73) overleden

De Amerikaanse sopraan Anna Moffo, een van de grote operasterren in de jaren '50 en '60, is vorige week donderdag op 73-jarige leeftijd in New York overleden aan een attaque na een tien jaar durende strijd tegen borstkanker.

Anna Moffo maakte met haar glamour-uiterlijk en haar prachtige warme en lyrisch-dramatische stem een snelle carrière in het tijdperk van de top-sterren Maria Callas en Renata Tebaldi. Ze trad in Italië vaak op in tv-uitzendingen van opera's, geregisseerd door Mario Lanfranchi, met wie ze trouwde. In 1972 was er een scheiding.

Anna Moffo werd geboren als dochter van Italiaanse ouders en studeerde zang in Italië, waar ze in 1955 debuteerde in het festival van Spoleto. Ze zong vanaf 1959 in 220 voorstellingen in de Metropolitan Opera in New York en was een ideale vertolkster van de titelrollen in Puccini's Madama Butterfly en in Verdi's La traviata, waarvan ze ook een filmversie maakte. Moffo zong meer dan 900 keer La traviata en 500 keer Donizetti's Lucia di Lammermoor. Haar Anna Moffo Show populariseerde opera in Italië.