Afrika wil echt bestand in Darfur

De Afrikaanse Unie (AU) heeft gisteren nieuwe voorstellen gedaan voor een bestand in Darfur om de verslechterde humanitaire situatie in de West-Soedanese regio te kunnen aanpakken. Het voorstel kwam enkele dagen na een controversieel besluit van de AU om haar wankelende vredesmissie in Darfur met een half jaar te verlengen in plaats van de fakkel over te dragen aan de Verenigde Naties.

'De hulporganisaties bereiken minder mensen dan twee jaar geleden toen een bestand werd getekend. De humanitaire situatie is rampzalig', zei gisteren Sam Ibok, hoofd van het AU-onderhandelingsteam. De vredesbesprekingen in het Nigeriaanse Abuja slepen zich al maanden voort. Eerdere afspraken over een staakt-het-vuren worden door geen van de partijen - regering, geallieerde milities en rebellen - nagekomen.

'De AU vertelt de Soedanese partijen in Abuja: Uw tijd is om', luidde de verklaring gisteren van de pan-Afrikaanse organisatie. De AU wil de toegangswegen voor de humanitaire hulp naar de kampen met twee miljoen ontheemden demilitariseren. Alle strijdende partijen moeten zich uit deze gebieden terugtrekken waarna de AU-vredestroepen een bufferzone zullen vormen. Volgens de Veiligheidsraad van de AU, die vrijdag in Addis Abeba bijeen was, dient er vóór eind april een algeheel vredesakkoord te zijn bereikt.

De AU lijkt de druk te willen opvoeren na het controversiële besluit van de Vredes- en Veiligheidsraad om, eerdere beloftes ten spijt, niet onmiddellijk haar vredestaak aan de VN over te dragen. Dit besluit kwam na sterke druk van de Soedanese regering, die vorige week anti-VN demonstraties in de hoofdstad Khartoum organiseerde. Vele Soedanese oppositiepartijen zijn wél voorstander van een sterke VN-vredesmissie in Darfur.

Topambtenaren van de AU hopen de komende zes maanden voorbereidingen te treffen om alsnog Darfur aan de VN te kunnen overdragen. Soedan zegt hiervoor alleen toestemming te geven als er een vredesakkoord van kracht is.

De VN willen op militair terrein een grotere rol spelen in Darfur. Op het gebied van humanitaire hulp moest de organisatie de afgelopen dagen juist een stap terugdoen: de vluchtelingenorganisatie van de VN kondigde vorige week aan wegens de onveiligheid haar hulpprogramma met 44 procent te verminderen. Het Wereldvoedselprogramma maakte bekend te gaan korten op de rantsoenen omdat donorlanden slechts 15 procent van de kosten van de operatie in Darfur hebben betaald.