Nonnen op zwavelzuur

Wat we nog wel tegenkwamen in de Gouden Ring: sociopate priesters en nonnen op zwalvelzuur. Neem de dames op deze foto. Toen we ze fotografeerden, dreigde de oudste ons met haar kruk te lijf te gaan en eiste de jongste het fotorolletje op. Ik fleem in zulke gevallen: ‘Gaan wij als christenen dan zo met

boze_nonnen1.jpg

Wat we nog wel tegenkwamen in de Gouden Ring: sociopate priesters en nonnen op zwalvelzuur. Neem de dames op deze foto. Toen we ze fotografeerden, dreigde de oudste ons met haar kruk te lijf te gaan en eiste de jongste het fotorolletje op. Ik fleem in zulke gevallen: ‘Gaan wij als christenen dan zo met elkaar om? Getuigt dit optreden van naastenliefde?’ Dan worden ze pas echt boos.
Russisch-orthodoxen zijn wantrouwig, xenofoob en doodsbang voor katholieken. Dat viel me indertijd op toen paus Johannes Paulus II Oekraïne bezocht en de wit-roze katholieke meute van gitaar spelende nonnen, dansende misdienaars en zingende pastors stuitte op een grimmige, pikzwarte muur van orthodoxe nonnen en priesters die baden voor noodweer tijdens de pauselijke openluchtmis. Het was mierzoete liefde tegen zure haat. Maar de paus predikte de volgende dag inderdaad in de regen: hij speelde een uitwedstrijd.
De Russisch-orthodoxen hebben geen pretenties. Ze willen niemand bekeren. Ze willen gewoon dat je opdondert met je fototoestel, je bidprentjes en je ouwel. (Foto Teije de Boer)

    • Coen van Zwol