De jury heeft het niet makkelijk gehad

newyork.jpgToch zijn er drie winnaars. Zij krijgen alledrie vier weken een abonnement op nrc next, de ochtendkrant van NRC Handelsblad die deze week voor het eerst verschijnt. Van harte Daniel Nagel, Maud Bredius en Marc de Rooij.

Om de andere inzenders ook te bedanken, vandaag, morgen en overmorgen een samenvatting van de interessantse antwoorden.

Vandaag vraag 1: van krantenjongen tot miljonair - een Amerikaans concept. Over welk type werk in New York wil je een stuk lezen in nrc.next? Waarom?

De een wil meer weten over Hillary Clinton (die feitelijk ook veel in Washington werkt), de ander over goedbetaalde consultants (de inzender in kwestie wil er zelf later ook een worden).

gewoneman.jpgMaar de meeste verzoeken waren toch voor ‘gewone’ mensen. Serveersters, schoonmakers, een metrochauffeur, verkeersagent of zelfs de man die buiten bij het Lincoln Center met een belletje aankondigt dat de voorstelling toch echt gaat beginnen.

Hoe zien zij The American Dream, wil onder meer Daniel Nagel weten, en hij herinnert aan het fantastische boek Nickel and Dimed van Barbara Ehrenreich. Zij gaat undercover om te achterhalen hoe ze dat toch doen, al die hardwerkende Amerikanen. Waarom hebben ze twee banen nodig om de huur te kunnen betalen?

Een paar verwijzingen: lees hier een sterk stuk van collega-correspondent Tom-Jan Meeus over de allerarmsten in Amerika. Of maak kennis met Anna Sotelo, koffiedame voor het leven in Las Vegas. Eerst werkte ze voor twee dollar per uur, nu ,,zijn ze grof en doen ze alsof ik hun zwarte slaaf ben”. Of lees over Denise, mijnwerkster, bekend uit de film North Country.

Hier verder een interview van collega Tracy Metz met schrijfster Ehrenreich. En binnenkort over al deze beroepen meer in de papieren krant. Plus over koks in Chinese restaurants en premiejagers op jacht naar criminelen. Beloofd.

    • Freek Staps