VS willen niet meer buiten V-raad om praten over Iran

Wahington, 11 maart. De Verenigde Staten voelen er niets voor nieuwe onderhandelingen te beginnen over de Iraanse nucleaire kwestie buiten de Veiligheidsraad van de VN om. Minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice heeft dat gezegd in reactie op uitlatingen van haar Russische ambtgenoot Sergey Lavrov. Die stelde gisteren nieuwe gesprekken voor tussen Iran en de VS, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en het IAEA, teneinde escalatie binnen de Veiligheidsraad te voorkomen. Rice, die Iran donderdag bestempelde als waarschijnlijk de grootste bedreiging voor de VS, kreeg daarin gisteren bijval van president Bush. Bush zei dat Iran met een kernwapenprogramma een „reden voor ernstige bezorgdheid over de nationale veiligheid“ betekent. Hij verwees ook naar de Iraanse wens Israël te vernietigen.