Verdonk mocht Taïda vastzetten

De beslissing van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken, VVD) om de 18-jarige Kosovaarse scholiere Taïda Pasic aan te houden en in vreemdelingenbewaring te nemen, was rechtmatig. Dit heeft de Raad van State bepaald.

De Groningse rechtbank bepaalde op 1 februari dat Pasic deels op onjuiste gronden was aangehouden en dat inbewaringstelling een te zwaar middel was. Minister Verdonk ging hiertegen in beroep. De uitspraak wordt nu vernietigd en minister Verdonk hoeft geen 1.005 euro schadevergoeding te betalen.

Taïda Pasic werd op 18 januari aangehouden nadat een verzoek om een tijdelijke verblijfsvergunning was afgewezen. Die vergunning heeft ze nodig om haar vwo-opleiding in Winterswijk af te kunnen maken. Eerder verbleef ze van 1999 tot januari 2005 met haar familie in Nederland.

Vanuit school is Pasic via een politiecel overgebracht naar het uitzetcentrum Zestienhoven, waar ze twee weken verbleef. De rechtbank in Groningen bepaalde dat ze het beroep tegen haar uitzetting in vrijheid mocht afwachten.

Volgens de Raad van State was de inbewaringstelling terecht, omdat er gegronde redenen waren dat Pasic zich zou willen onttrekken aan uitzetting. Zij was eerder, in juni vorig jaar, na het aflopen van een toeristenvisum illegaal in Nederland en heeft bij haar aanhouding in januari verklaard dat zij niet naar haar land van herkomst wil terugkeren. Minister Verdonk hoefde volgens de Raad van State niet het risico te nemen dat ze zich niet zou melden, zodra haar uitzetting in zicht zou komen.

Het arrest betekent niet dat Pasic weer in hechtenis moet worden genomen. Eind februari is namelijk bepaald dat ze binnen 28 dagen het land vrijwillig moet verlaten, anders wordt ze gedwongen uitgezet. Pasic heeft daartegen beroep aangespannen. Een krappe meerderheid in de Tweede Kamer steunt het besluit van Verdonk.

De Winterswijkse school van Pasic wil dat het ministerie van Onderwijs het mogelijk maakt dat zij op de Nederlandse ambassade in Sarajevo staatsexamen doet. Omdat dit voor 1 januari had moeten worden aangevraagd, is een ontheffing nodig.