Tolkiens The Lord of the Rings is nu een musical

The Lord of the Rings, de trilogie van JRR Tolkien die al werd verfilmd door Peter Jackson, wordt nu een musical. In Toronto zijn de try outs begonnen. 'Het is echt en driedimensionaal.''

Repetitie voor The Lord of the Rings als musical in Toronto Foto AP "Lord of the Rings" cast member Joe Eigo, top, practices his maneuvers as circus coordinator Alex Frith looks on during dress rehearsal in Toronto, Canada Oct. 28, 2005. The mammoth show, based on J.R.R. Tolkien's famous trilogy is scheduled to open in the city in March 2006. (AP Photo/Aaron Harris) Associated Press

Een gemoedelijk Midden-Aarde lopen de bezoekers van het Princess of Wales theater in het Canadese Toronto binnen. Een dichte begroeiing van boomwortels uit de fantasiewereld van J.R.R. Tolkien reikt de enorme zaal in. Hobbits doen arm in arm een dansje op het podium. Andere hobbits vangen vuurvliegjes met netten aan meterslange stelen. En er zijn er die, met manden appels, door het theater lopen terwijl toeschouwers plaatsnemen voor een try out van The Lord of the Rings, de musical.

Een ambitieuze theaterproductie van het populaire werk van Tolkien beleeft deze maand in Toronto zijn wereldpremière.

Voortbouwend op het enorme succes van de filmtrilogie van regisseur Peter Jackson hoopt producent Kevin Wallace een nieuw musicalfenomeen te lanceren, groter en baanbrekender dan Les Misérables. Toronto dient daarbij als opstap tot Londen, waar de musical in 2007 te zien moet zijn, en New York. Hopend op een grote publiekstrekker heeft de regering van de Canadese provincie Ontario enkele miljoenen dollars bijgedragen aan het budget van de productie, dat 27 miljoen Canadese dollar (20 miljoen euro) beloopt - het hoogste voor een musical uit de geschiedenis.

Want zoals het Midden-Aarde betaamt is alles aan de musical The Lord of the Rings groots. Wallace, een producent van Ierse afkomst die ooit werkte voor de Really Useful Group van Andrew Lloyd Webber, spreekt niet van een musical maar van ,,een theatrale gebeurtenis'. De voorstelling, verdeeld in drie aktes die losjes samenvallen met de boeken van Tolkien (The Fellowship of the Ring, The Two Towers, en The Return of the King), wordt aangeprezen als een spektakel waarin muziek en drama worden gecombineerd met dans, acrobatiek en visuele effecten.

,,Het is de Lord of the Rings op het toneel', zegt Wallace. 'Het is een enorm project, een ambitieus project, door de aard van de bron.' Dat zijn de boeken, niet de films. 'Het levert prachtige beelden op, zoals de vijf meter hoge Ents [sprekende bomen, op stelten]. Toeschouwers waarderen dat, want ze zien het in levende lijve voor zich in het theater. Het zijn geen computereffecten, het is geen trucage, het is echt en driedimensionaal.'

Wallace bedong de wereldwijde toneelrechten voor de Lord of the Rings, en hoopt de productie ook naar Nederland en Duitsland te brengen, wellicht zelfs nog voor New York. Medewerkers van Stage Entertainment, de productiemaatschappij van Joop van den Ende, zijn al in Toronto om te kijken, zegt hij. 'Ik wilde een internationaal exclusief contract, zodat we het op grote schaal kunnen doen. Als je de Lord of the Rings op dit niveau aanpakt, dan moet je zorgen dat het goed is.'

Niet alles aan het megaproject verloopt echter even soepel. Het begin van de try outs moest vorige maand met twee dagen worden uitgesteld. De eerste voorstelling liep wegens technische problemen ruim een uur uit. Nu duurt de show bijna vier uur, met twee pauzes. En er zijn andere uitdagingen. Het podium mist de uitgestrektheid van de landschappen in de films, opgenomen in Nieuw-Zeeland. Dat is opgelost door Frodo, Sam, Legolas en de andere maten van het Genootschap van de Ring rondjes te laten hollen op een grote draaitafel.

Bovendien is er veel te vertellen in het scenario, een bewerking van de honderden pagina's van de trilogie door de Britse scenarist Shaun McKenna en Matthew Warchus, de regisseur. Stoppen om een liedje te zingen verbreekt de urgentie van Frodo's missie. De meeste tekst is daarom gesproken, al of niet tegen een muzikale achtergrond. De muziek is geschreven door de Indiase componist A.R. Rahman (Bombay Dreams) en de Finse groep Värttinä.

Het publiek is vrij lovend over de voorstelling. 'De decors en de speciale effecten zijn fenomenaal', zegt Paul McDonald, een Lord of the Rings-fan die van buiten de stad is gekomen om de voorstelling te zien. Ook Amy Mitchell, een grote fan van Tolkien die alle boeken heeft gelezen, is enthousiast. 'Ze houden zich meer aan de boeken dan de film', zegt zij. 'Ik vond de grote veldslagenscènes heel mooi.'

The Lord of the Rings gaat op 23 maart in première in het Princess of Wales Theatre.

    • Frank Kuin