Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Onder meer een reportage waarin twee moeder vertellen over hun jonge zoons die meegedaan hebben en aangehouden zijn voor een groepsverkrachting. Ned.3, 22.20-23.05u.

De televisiefilm Riot at Rite gaat over de eerste uitvoering van het ballet Le sacre du printemps waarvoor Igor Stravinsky de muziek schreef. Het ballet leidt tot een rel tijdens de première in 1913. Danser Vaslav Nijinsky schokt de andere dansers met z'n optreden en wordt verliefd op een meisje uit het publiek. Stravinsky's muziek verbijstert het orkest en de dirigent. BBC2, 22.00-23.30u.

documentaire

Wildlife: Australië - Vreemde nieuwe wereld. Eerste van een zesdelige natuurdocumentaire over Australië, een land van extremen. Het midden bestaat uit een hete woestijn, maar er zijn ook bergtoppen bedekt met sneeuw. En er komen meer diersoorten voor dan in Europa en Noord-Amerika samen. Ned. 1, 17.35-18.25u.

The real Alexander The Great. Alexander de Grote was een briljante maar ook een raadselachtige krijgsheer. Op z'n dertigste heerste hij over een van grootste keizerrijken ooit. National Geographic, 19.00-20.00u.

Terzake: Nazi Hate Rock. Reportage over de neo-nazistische muziekindustrie en rassenhaat op gitaren. Vorig weekend werd het doorgaans vredige Vremde opgeschrikt door een Blood&Honourconcert. De parochiezaal werd ter goeder trouw verhuurd voor wat een aantal optredens zouden worden. Op het podium kwamen white power-groepen uit Engeland en Duitsland, en ervoor skinheads en neonazi's die hun hart ophalen aan de racistische teksten en de Hitler-groet. Wie zijn die kerels op het podium, wie geeft hun muziek uit, waar halen ze het geld en wie zijn de fans? België 2 (Canvas), 20.00-20.45u.

Niet alleen op zondag. In Urk leven de mensen al generaties lang van de visserij. Het is ook een gelovig dorp. De vele kerken in Urk werken ondanks hun verschillen samen. Zoals in de Interkerkelijke Stichting Ethiopië en Eritrea Vissers (ISEE). Ethiopische vissers profiteren van de ervaring van hun Urker collega's. Elk jaar wordt er met Kerst op Urk een grote collecte voor de Ethiopische vissers georganiseerd. Ned. 1, 19.00-19.30u.

Witnesses to victory. Het dramatische slotakkoord van WO II, in beeld gebracht met interviews met en dagboeken en brieven van mensen die de bevrijding van dichtbij meemaakten. National Geographic, 20.00-21.00u.

Planet earth. Documentaire serie over geschiedenis van de natuur op aarde. Op de noordpool is de lente in aantocht en komt een ijsbeer met twee jongen tevoorschijn, terwijl op Antarctica de winter z'n intrede doet en de pinguïns vier maanden lang in het donker moeten leven. BBC2, 20.00-21.30u.

INFOTAINMENT

De grote stap. Eerste aflevering van een achtdelige docusoap over de de bewoners van en de mensen achter het woonproject Blauwestad in Oost-Groningen. Gevolgd worden vier gezinnen die gaan verhuizen naar Blauwestad, een nieuwbouwwijk ter grootte van Amsterdam. RTL7, 19.20.19.50u.

Get smarter in a week. Interactief programma waarin getest wordt of mensen binnen één week intelligenter kunnen worden. Ook aandacht voor geheugen en ruimtelijke waarneming, creativiteit, cijfers en letters. BBC1, 19.35-20.35u. en 22.00-23.00u.

KUNST

Ontwerpprijs 2006. Jonge ontwerpers vechten om een bouwopdracht. In deze derde uitzending staan de jonge architecten van IN/OP uit Delft centraal. Zij werden genomineerd met een oprolhuis, maar moeten hun plannen aanpassen. Zij haasten zich voor de inleverdatum, maar gaat dat ten koste van het ontwerp? Ned. 1, 16.05-16.30u.

MuseumGasten. Het Haags Historisch Museum en de Gevangenpoort in Den Haag worden bezocht door nieuwslezeres Loretta Schrijver en Ad van Liempt van het historisch programma Andere tijden. Ned.1, 16.30-16.50u.

AMUSEMENT

Idols - De finale. Waarin de twee finalisten nog een keer laten horen wat ze in huis hebben. Beiden met één doel voor ogen: Het binnenhalen van de meeste stemmen en het nieuwe Idool van 2006 worden. Presentatie: Martijn Krabbé en Chantal Janzen. RTL4, 20.00-21.30u. en van 22.30-23.00u. de uitslag.

SPORT

A1 Grand Prix - Amerika. Verslag van de kwalificatie op het Laguna Seca-circuit in Californië in de A1 Grand Prix-series. Nederland wordt vertegenwoordigd door het team van Jan Lammers, met Jos Verstappen achter het stuur en Jeroen Bleekemolen als de tweede rijder. RTL7. 23.05-00.50u.

De Wedstrijden: Eredivisie. Samenvatting van onder meer: Ajax tegen PSV; ADO Den Haag tegen FC Groningen; NEC tegen Heracles Almelo en Roda JC tegen Sparta. Talpa, 22.00-23.20u.