Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Rechter bij het Joegoslavië-tribunaal Fons Orie praat over het tribunaal dat deze week negatief in het nieuws kwam toen een van de hoofdverdachten zelfmoord pleegde in zijn cel. Verder een gesprek met de topman van British Telecom Ben Verwaayen over de Mark Rutte die de nieuwe leider van de VVD wil worden en de gevolgen voor de liberale strategie in de komende maanden. Hij heeft toegezegd het verkiezingsprogramma voor de VVD te schrijven. Ned.3, 12.10-13.05u.

Netwerk. Gesprekken met hoogleraren, hoogbegaafden en de minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst over de vraag of Nederland wel voldoende ingericht is om hoogbegaafde leerlingen op te leiden. Ned.1, 20.30-21.05u.

Beeld uit de film Rembrandt die in de oorlogsjaren door de Duitse filmregisseur Hans Steinhoff in werd gemaakt. In het programma Andere Tijden bevestigt de inmiddels 86-jarige Duitse actrice Gisela Uhlen (was Hendrickje Stoffels) die nu in Keulen woont dat de films van Steinhoff uitgesproken anti-semitisch waren. Dat de zwaar geschminkte mannetjes joden moeten uitbeelden, staat in het originele draaiboek: 'drei Männer jüdischen Aussehens.' Ned.3, 20.45-21.20u.

documentaire

Panorama: De drugsdealer, de makelaar & de telefoonman. Reportage over de vraag of de bomaanslagen van twee jaar geleden in Madrid ons iets geleerd hebben over de manier waarop Al Qaeda zich na 11 september en Afghanistan heeft georganiseerd. België 2 (Canvas), 20.00-21.05u.

OverLeven: Analyse van de zelfmoordterrorist. Over de gruwelijke zelfmoordaanslagen die niet alleen fysieke schade veroorzaken maar ook de wereldleiders onder druk zetten. Psychologen proberen daarom in het hoofd van zelfmoordterroristen te kruipen. Wat drijft een mens ertoe zichzelf te doden om anderen te kunnen vermoorden? België 2 (Canvas), 21.05-21.40u.

Tegenlicht: Halve waarheden leugens en angst in Oeganda. Deense documentaire uit 2005 over de Oegandees Steven die politiek asiel krijgt in Denemarken. Hij claimt ooit als kindsoldaat geronseld te zijn door het leger, gedeserteerd en nu op de vlucht voor represailles. Wat begon als een menselijke speurtocht van maakster Mette Zeruneith eindigt in een paranoïde thriller, waarin macht, rebellen, kindsoldaten en bedreigingen de hoofdrol blijken te spelen. Een confrontatie met donker Afrika die maar een mogelijkheid open laat: vluchten. Ned.3, 21.20-22.15u.

Mussolini's secret. Benito Mussolini's geheime zoon kwam, evenals z'n moeder, onder geheimzinnige omstandigheden om het leven. De 26-jarige Benito Albino Bernardi overleed in 1942 in een instelling voor geesteszieken, evenals zijn moeder kort daarop. Waren ze wel geestesziek of speelden er meer sinistere motieven mee? België 2 (Canvas), 21.40-22.35u.

Panorama: Tony Blair - The long goodbye. De Engelse premier Tony Blair wil graag de geschiedenis ingaan als de man die de gezondheidszorg, scholen en pensioenen heeft hervormd. Maar of dat zal lukken terwijl de impopulaire oorlog in Irak nog steeds niet is afgelopen. BBC1, 23.15-23.55u.

praatprogramma

Wintertijd. Anita Witzier, presentatrice van o.a. 10 voor Taal , Memories en het consumentenprogramma Boemerang, te gast in de muzikale talkshow van Harry de Winter. Het gesprek wordt geïllustreerd met fragmenten van o.a. Donny Osmond, Robert Long en Charlotte Margiono. Ned.1, 23.55-0.50u.

amusement

Nationaal Songfestival 2006. Rechtstreekse uitzending uit de Heineken Music Hall van de finale van het nationale songfestival met de meidengroep Treble, de popformatie Behave en zangeres Maud. Het festival wordt gepresenteerd door Paul de Leeuw. De winnaar vertegenwoordigt Nederland in mei 2006 op het Eurovisie Songfestival in Griekenland. Ned.2, 21.00-23.05u.

kunst

Close-up: Frida Kahlo - Passie en pijn. Portret van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo kreeg op jonge leeftijd polio en op haar zeventiende een busongeluk waar ze nooit meer helemaal van herstelde. Maar dat stond een flamboyant en rebels leven vol kunst en passie niet in de weg. Ned.1, 19.00-20.00u.

De besprekers. Onder leiding van Jan Eilander worden het nieuwe boek van Alain de Botton De architectuur van het geluk, de theatervoorstelling Uit Liefde van Frank Houtappels en de documentaire Enron, the smartest guys in the room besproken. Zanger en accordeonist Pierre van Duijl treedt op. Ned.3, 23.20-0.15u.