Televisie Film van de dag

The Kid. Wie dit stukje later leest dan zaterdagmiddag half twee, moet zich vanavond maar troosten met From Dusk Till Dawn. Wie wel op tijd is, moet The Kid zien. Dit is, vijftig minuten lang, een van de mooiste films van Charles Chaplin. Schooier Charlie ontfermt zich over het te vondeling gelegde jochie uit de titel. Als het jongetje een jaar of zes, zeven is, helpt hij zijn pleegvader met werken. Hij gooit ruiten in, Charlie komt daarop toevallig langs als glaszetter. De idylle wordt ruw verstoord door de kinderbescherming, als alle autoriteiten in Chaplin-films een bron van ellende. Hartverscheurend zijn de scheiding en de reünie van de twee. Chaplin balanceerde altijd op de grens van sentimentaliteit en een anarchistisch Darwinisme. Hier weet hij de twee perfect de combineren, geholpen door de weergaloze acteerprestatie van Jackie Coogan als The Kid.(Charles Chaplin, 1924, VS), België 1, 13.35-14.25u.

Charles Chaplin met het jochie in The Kid. The Kid Year: 1921 Director: Charles Chaplin Charles Chaplin PHOTOS12

Bas Blokker

    • Bas Blokker