Sly Stone's familie

Opeens was hij er weer: Sylvester Stewart alias Sly Stone. Met een potsierlijke blonde hanenkam verscheen de Amerikaanse funkpionier en Woodstockveteraan kortstondig op het podium bij de uitreiking van de Grammy Awards, waar hij het onderwerp was van een muzikaal eerbetoon. Sinds invloedrijke songs als 'Dance to the music' en 'Family affair' is er 35 jaar na dato een derde generatie van Sly and the Family Stone-fans opgestaan in de hoogste echelons van het Amerikaanse popbedrijf. De man zelf een nieuw album laten maken is een heilloze affaire, zo bewezen pogingen uit de jaren zeventig en tachtig die uitliepen op dure mislukkingen. Opnamebudgetten gingen op aan cocaïne en Stewart verschanste zich als een Howard Hughes van de soul in zijn zwaarbewaakte villa in de Hollywood Hills.

Sly and the Family Stone e.a.: Different Strokes by Different Folks (Epic)****

De creatieve bron was opgedroogd en om het soul- en funkgenie toch de verdiende eer te bewijzen, bedacht een handvol discipelen dat een remix-album met toegevoegde muzikale bijdragen van zangers, producers en muzikanten een goed idee zou zijn. Op papier lijkt die opzet alsof je een kleuterklas met vetkrijtjes loslaat in het Van Gogh Museum om het daar tentoongestelde werk 'mooier te maken'. Een verstandig advies zou dan ook zijn om terug te keren naar het oorspronkelijke werk van Sly and the Family Stone, in de vorm van de geheide vijfsterrenalbums There's A Riot Goin' On en Fresh.

Daarmee is echter nog niet verklaard hoe Differente Strokes by Different Folks zo'n ontzettend leuk en coherent album kon worden. Rappers en popsterren Will.i.am van Black Eyed Peas, Big Boi van Outkast, Joss Stone en Moby gingen eerbiedig om met de muziek en alleen Chuck D, The Roots en bluesman Buddy Guy besloten tot een bruuskere aanpak. Ritmes werden strakgetrokken, samples bleven niet beperkt tot kleine geluidsfragmenten, de geest van Sly Stone werd recht gedaan.

Opvallend is dat juist de blanke popgroep Maroon 5 een verrassend fris geluid loslaat op muziek die anders alleen door oude soulfans op waarde geschat zou worden. Beschouw het als een poort, naar de rijke catalogus van tijdloze funk die Sly and the Family Stone tussen 1967 en '74 hebben nagelaten.

JAN VOLLAARD

Sly and the Family Stone e.a.: Different Strokes by Different Folks (Epic)****
    • Jan Vollaard