Nortel herziet opnieuw zijn resultaten

De Canadese fabrikant van telecom-apparatuur Nortel moet zijn financiële resultaten van de laatste jaren en van de eerste negen maanden van 2005 herzien vanwege fouten in de boekhouding.

Ook stelt Nortel de publicatie van zijn jaarverslag over 2005 uit. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend.

De resultaten moeten worden herzien omdat omzet ten onrechte toegeschreven zou zijn aan eerdere periodes, terwijl die later pas had moeten worden geboekt. Dit bleek tijdens controles die in het bedrijf werden uitgevoerd na een boekhoudschandaal dat zich in 2004 ontvouwde. Als gevolg van dit onderzoek waren de resultaten van Nortel al eerder aangepast.

Volgens de bestuursvoorzitter van Nortel, M. Zafirovski, heeft de herziening geen invloed op de kaspositie van het bedrijf. 'De omzet is wel echt', zei hij tegen persbureau AP, 'het is alleen toegeschreven aan de verkeerde periodes.'

Nortel maakte ook bekend dat het door het uitstellen van zijn jaarresultaten niet kan voldoen aan de voorwaarden van een kredietfaciliteit van 1,3 miljard dollar (1,1 miljard euro). Het bedrijf probeert daarvoor uitstel te krijgen bij zijn banken.

Nortel maakte ook een voorlopig verlies bekend van 2,2 miljard dollar (1,9 miljard euro) over het laatste kwartaal van vorig jaar. In deze periode heeft het bedrijf 2,5 miljard dollar (2,1 miljard euro) gereserveerd voor rechtszaken met boze aandeelhouders. Die hadden een rechtszaak aangespannen omdat ze waren gedupeerd tijdens het boekhoudschandaal. Bij deze affaire bleken enorme afschrijvingsposten in 2001 en 2002 overschat, en in 2003 als meevallers bijgeboekt. In die jaren werd bij het bedrijf gesaneerd, vanwege het knappen van de internetzeepbel. Van de 95.000 werknemers moesten er bijna 60.000 weg.

De Amerikaanse en Canadese justitie onderzoeken nog of het toenmalige bestuur in die affaire strafbaar heeft gehandeld. De bestuurders kregen destijds grote bonussen als ze voor eind 2003 weer winstgevend zouden zijn. Het bedrijf rapporteerde in dat jaar inderdaad een winst van 732 miljoen dollar, maar na de herziening van de cijfers in april 2004 werd dit bedrag gehalveerd. Nortel is nog met de aandeelhouders, waaronder het Nederlandse pensioenfonds ABP, in onderhandeling over een schikking.

De koers van Nortel daalde na het nieuws met 6,5 procent. Het bedrijf maakte ook een voorlopig omzetcijfer van 3 miljard euro bekend over het laatste kwartaal van vorig jaar. Dat is 14 procent meer dan een jaar eerder.