Nederland op nieuwe vermogenspiek

Het totale vermogen van Nederlanders, onder meer eigen huizen en beleggingen, is vorig jaar de piek van het jaar 2000 gepasseerd. Dat blijkt uit cijfers over 2005 van onder meer makelaarsvereniging NVM, het Kadaster, het Centraal Bureau voor de Statistiek en diverse beursgraadmeters.

De waarde van huizen, ander vastgoed, beleggingen, familiebedrijven, spaargeld en overige financiële bezittingen, verminderd met de schulden, kwam eind 2005 uit op 1.280 miljard euro. Dat is 70 miljard euro meer dan eind 2004.

Per huishouden is het vermogen nu gemiddeld 180.150 euro. Vooral huizen en aandelen werden vorig jaar meer waard. Inclusief de pensioengelden die de huishoudens hebben gespaard bij verzekeraars en pensioenfondsen is het financiële vermogen zelfs gegroeid tot 2.260 miljard euro. Dat is meer dan vier keer de omvang van de hele Nederlandse economie.

De vermogenspiek komt op een moment dat armoede een hoofdthema is in de publieke discussie. Ongeveer 10 procent van de Nederlandse huishoudens zit officieel op of onder de armoedegrens (ruim 7.000 euro bruto per jaar voor een alleenstaande). Armoede was bij de verkiezingen afgelopen dinsdag het op een na belangrijkste onderwerp voor kiezers, zo bleek uit een peiling van Maurice de Hond onder 6.000 stemmers.

De groei van het vermogen pakt gunstig uit voor de economie. De koerswinsten op de aandelen kunnen de consumptie van beleggende huishoudens een extra impuls geven, zo blijkt uit onderzoek naar de gevolgen van koerswinsten en-verliezen van M. Mastrogiacomo van het Centraal Planbureau. Hij becijfert een extra consumptie van 82 euro per duizend euro koerswinst. Dat zou op basis van de koerswinst van 2005 extra bestedingen opleveren van ruim 3 miljard euro.

Rijk: pagina 25

    • Menno Tamminga