Nachtwacht in het Holland Festival

Het Holland Festival wordt op 2 juni in Amsterdam geopend met drie evenementen. In het Rijksmuseum komt de Britse filmer Peter Greenaway met de installatie Nightwatching rond de Nachtwacht van Rembrandt. Daarbij kan het publiek via een interactieve videowand kennismaken met de personages op de Nachtwacht en wordt het schilderij telkens voor enkele minuten op theatrale wijze met spots uitgelicht, waarbij de toeschouwers kunnen plaatsnemen op een tribune voor het schilderij. De installatie blijft in werking tot en met 6 augustus.

's Avonds zijn er de wereldpremière van de opera Afterlife van componist en regisseur Michel van der Aa naar de film van Hirokazu Kore-Eda en de Nederlandse première van het muziektheaterstuk Sentimenti van Johan Simons en Paul Koek rond aria's van Verdi.

Het 59ste Holland Festival wordt voor de tweede keer geprogrammeerd door artistiek leider Pierre Audi, met dit jaar als thema Melancholia en Hysteria. Tot en met 25 juni zijn er op dertien Amsterdamse podia 140 voorstellingen van 51 producties met opera, muziektheater, dans, concerten (muziek van onder anderen Birtwistle en Kurtág) , toneel en film: een vierdaagse presentatie in de Westergasfabriek van het Internationale Film Festival Rotterdam, onder meer over de Brothers Quay. Pierre Audi regisseert de opera Zoroastre van Rameau, het Koninklijk Concertgebouworkest begeleidt o.l.v. Mariss Jansons bij de Nederlandse Opera Sjostakovitsj' Lady Macbeth van Mtsensk.

Het Holland Festival 2006 heeft met 1200 artiesten uit het buitenland een bijzonder internationaal karakter. Jos van Immerseel en Anima Eterna spelen alle eenentwintig pianoconcerten van Mozart. De Russische regisseur Anatoli Vassiliev en de Theaterschool van Moskou brengen een voorstelling van Poesjkins Mozart en Salieri, met een requiem van de Russische componist Vladimir Martynow.