Kwaliteit doet er natuurlijk wel toe in kinderopvang

Dat kwaliteit ertoe doet in de kinderopvang is een van de conclusies van het promotieonderzoek van Mirjam Gevers Deynoot (NRC Handelsblad, 7 maart). Natuurlijk doet het ertoe. En dat is precies de reden waarom de Branchevereniging Ondernemers in de kinderopvang samen met de andere belangenbehartigers in de branche waaronder de Boink (belangenvereniging ouders in de kinderopvang), het convenant ‘Kwaliteit in de kinderopvang’ heeft ontwikkeld.

Het is de reden waarom we als branche voortdurend werken aan onze kwaliteit, niet alleen door er voor te zorgen dat we voldoen aan de terechte normen van het kwaliteitsconvenant, maar ook door de continue scholing en ontwikkeling van tienduizenden groepsleid(st)ers die veelal professioneel en met passie hun beroep uitoefenen. Het is ook de reden waarom we ouders adviseren een bewuste keuze te maken als zij kiezen voor een kinderdagverblijf. Naast de locatie is het ook van belang te kijken naar de pedagogische visie en de sfeer van een kindercentrum, net als bij de keuze van een school.

Een andere conclusie uit het promotieonderzoek was dat 95 procent van de crèches het goed doet en dát is iets waar we tevreden over kunnen zijn. Desondanks zullen we als branche verder gaan met ons te verdiepen in de ontwikkeling van kinderen en onze ondersteuning aan de ouders in de opvoeding van hun kinderen. Tot slot: natuurlijk zijn goede crèches goed voor kinderen, net zoals goede scholen goed zijn.

    • Noëlle Haitsma
    • Directeur Uk