Kruisbek

Een karmijnrode vogel met zwarte, gevorkte staart en scherpe snavel trekt onze aandacht. Ernaast een iets kleinere vogel, eveneens vinkachtig van postuur. De bomen staan op een zandverstuiving van de Kalmthoutse heide, België. Het is 7 maart 2006, 16.30u. Een paartje Kruisbek (Loxia curvirostra) is in dit gebied met naaldhout neergestreken. Het rode verenkleed van het baltsende mannetje gloeit op. De vleugels zijn fluweelzwart. Het vrouwtje is olijfkleurig, tegen het geelgroene aan. We sluipen naderbij en richten de veldkijkers op de snavel: ja, die is gekruist, zoals de naam zegt. Met deze wonderlijk gevormde snavel pikt hij de zaden uit de kegels van de naaldbomen. De Kruisbek is doorgaans een invasievogel, dit paartje echter niet. Anderhalf uur later zien we ze opnieuw. Kruisvink heten ze ook, of dennenpapegaai. Dat laatste omdat ze een papegaaiachtige manier van voedselzoeken hebben, klauterend van tak naar tak.

Kruisbek. Foto: Daan Schoonhoven; www.birdpix.nl Schoonhoven, Daan

Foto: Daan Schoonhoven; www.birdpix.nl

Tekst: Kester Freriks; freriks@nrc.nl

    • Kester Freriks