KPN-beller onbereikbaar

Heb je net het nieuwe telefoniepakket Internetplusbellen van KPN aangeschaft, blijkt je regelmatig telefonisch onbereikbaar als je bestanden downloadt met je pc. KPN bevestigt dat het adsl-modem, de Experiabox, niet goed overweg kan met veelgebruikte ruilsoftware als Bittorrent en Limewire. Deze software is populair bij pc-gebruikers die grote bestanden als films downloaden. Daarbij staat de pc vaak lange tijd achter elkaar aan en is de beller regelmatig onbereikbaar. 'Het uitwisselen van bestanden via Bittorent beslaat wereldwijd inmiddels de helft van al het internetverkeer', zegt Joost Blokzijl van computertijdschrift PC Magazine.

Voice over IP (VoIP) zoals de techniek heet die KPN gebruikt, wordt gebruikt om telefonie goedkoper aan te bieden via internet. Naast KPN bieden ook andere providers VoIP aan. KPN verkoopt sinds januari telefonie en een breedbandinternet in één pakket: 'Internetplusbellen'. Daarbij worden spraak en data via dezelfde adsl-lijn verstuurd.

KPN is al enkele maanden op de hoogte van de storing, die te wijten is aan een fout in de modemsoftware. 'We verwachten eind maart een werkende versie', zegt een woordvoerster. Volgende week plaatst het bedrijf voor de circa 50.000 Internetplusbellers een waarschuwing op zijn website.

    • Marc Hijink