Koop- of sportman?

Wegens de selectiemethode en beperkte reclamemogelijkheden voor zijn sponsor bedankte Rintje Ritsma als reserve voor het WK allround. Een protest uit sportief of ook commercieel oogpunt?

Jillert Anema, coach van Ritsma: 'Voor een eenmansploeg is het onmogelijk met prestaties voldoende punten te verdienen voor de A-status (zoals grotere commerciële teams als TVM, red.). A-ploegen mogen hun eigen coach op het ijs hebben bij wereldbekerwedstrijden en bij EK's en WK's; hun schaatsers mogen een beenlogo van de sponsor voeren. Wij niet. Als coach wil je een topsporter op het ijs begeleiden. Je bent ook een uithangbord voor de sponsor, maar het commerciële argument komt op de tweede plaats. Voor ons was de selectiemethode van de schaatsbond de druppel die de emmer deed overlopen. Vóór het NK allround had alleen Sven Kramer zich voor het WK (volgende week, red.) geplaatst. De topsportcommissie had besloten dat het NK een kwalificatiemoment voor het WK zou zijn. De prestatie van Rintje bij het NK (tweede achter Mark Tuitert, red.) was voldoende voor uitzending naar het WK. Carl Verheijen (meldde zich deze week ziek, red.) heeft geen NK gereden en heeft zich bij het EK niet gekwalificeerd voor het WK. Maar na de Spelen is besloten dat Verheijen toch naar het WK mocht. Wij wilden niet langer een speelbal zijn. Op het sportieve vlak - dan weer wel, dan weer niet een WK-plek of de eigen coach op het ijs - zijn we het hele seizoen gepiepeld.'

Jan van der Hout, voorzitter topsportcommissie schaatsbond: 'Anema kende de regels ten aanzien van het beenlogo en heeft die geaccepteerd. Ik heb hem gezegd dat Ritsma zijn eigen coach mee mag nemen naar het WK. Hij moet beter luisteren. Ik vind deze afzegging stijlloos. De beslissing om Verheijen naar het WK te sturen is na de Spelen gevallen, gelet op zijn 5 en 10 kilometer in Turijn (vierde respectievelijk derde plaats, red.). Omdat hij op de langere afstanden een zodanige voorsprong opbouwt, is Verheijen als allrounder per saldo sneller dan Ritsma. Afgelopen maandag was dit besluit al bekend. Als ze het niet eens zijn met de selectiemethode, hadden ze dinsdag moeten protesteren. Raar dat ze dan op donderdag uit protest afzeggen. Ik begrijp niet dat de sponsor als werkgever niet tegen Ritsma zegt: 'Jij moet rijden bij het WK want dat heeft voor ons publiciteitswaarde.' Ik heb het gevoel dat Rintje met andere dingen bezig is. We hebben nu een probleem want Bob de Jong (tweede reserve, red.) is niet helemaal fit. Zaterdag (vandaag, red.) gaat hij het ijs op en beslissen we of we verder moeten kijken naar een andere vervanger.'

Walter van Gelder, algemeen directeur Sitel.nl, sponsor van Ritsma: 'Het is sowieso belachelijk dat iemand met zijn verdiensten geen A-status krijgt. Ritsma had een status aparte verdiend. Met een B-status mag je geen beenlogo voeren en als Anema niet op het ijs mag, houd je bij elkaar opgeteld weinig Sitel over. Bij ons was dit van tevoren bekend; het is ook niet erg. Wij hadden voor een grotere ploeg kunnen kiezen, maar we wilden Rintje. De afzegging voor het WK was geen beslissing van de sponsor. Anema en Ritsma zijn de baas over de schaatsploeg. Jammer.'

Ab Krook, topsportcoördinator schaatsbond: 'De trainer wist aan het begin van het seizoen dat zijn ploeg geen A-team was. De regels over de verdeling van de sponsorlogo's waren bekend; ze hebben onder die voorwaarden (geen beenlogo, geen coach op ijs bij wereldbeker, red.) ook de wereldbekerwedstrijden gereden. De klachten over de selectiemethode is geklets achteraf. Dan had de trainer eerder zijn mond open moeten doen. Hij wist ook dat voor een WK een uitzondering bestond en de persoonlijke coach wel mee mag. Het is allemaal achteraf reageren; alles was bekend. De coach doet Rintje sportief gezien tekort, want de kans om op het WK te rijden was er. Rintje is een topsporter in hart en nieren. Jammer dat hij de deur voor zichzelf dichtgooit.'

    • Pieter de Vries