Je innerlijke lellebel

Hoe krijgt een verstandige vrouw wat ze wil in een van ambitie vergeven stad? Bericht uit Washington: de vlinderslag.

Ruim tien jaar na Monica Lewinsky wil ook Susan Ostrowsky op haar knieën voor een man die er een beetje toe doet.

Volgende week is hier paaldansles, zegt Susan, financieel adviseur met een goedlopend eigen kantoor, in de Tenley Sport and Health Club. Een lidmaatschap kost 135 dollar per maand. Vandaag is het stoelendansdag.

Ze dragen gymkleren met naaldhakken. Zo laat een zaal vol hoogopgeleide vrouwen zich wijdbeens boven klapstoeltjes zakken. En óp, en neer. 'Smeek!' De imaginaire man zit namelijk op dezelfde stoel. 'Smeek!', roept juf Vivian Thurman, zelf een voormalige showdanseres, zoals dat hier dan heet. Look cute! Zij heeft een rode cowboyhoed op en daaronder een blik die nergens meer van opkijkt. 'Kwispel met je staart!'

Wekelijks zijn er in Washington nieuwe dure sportscholen te vinden waar intelligente vrouwen contact kunnen maken met hun innerlijke lellebel - al spreken ze hier van your inner sexy. Die klasjes heten 'strip-aerobics'. Of 'stripography'.

De vrouwen in de Tenley Sport and Health Club zijn advocate, doen iets onduidelijks bij een denktank of zijn, ja, stagiaire. En er is één moeder. Die straks zal worden opgehaald door een humeurige man en twee tienerdochters:

Zij aan hem: 'Where've ya been?'

Hij: 'Car.'

Zij vraagt hem verwijtend waarom hij de meiden niet even naar hun vriendinnetjes kon brengen. Hij haalt zijn schouders op.

'Oh', gromt juf Vivian in haar microfoontje. 'Wat een meisje niet moet doen voor een beetje aandacht.' Nu gaat ze iedereen leren hoe ze zich moeten uitkleden op het lied You can leave your hat on.

Vanzelfsprekend zeggen alle vrouwen in de gymzaal dat ze alleen voor de fun komen. Net als de vriendinnen van journaliste Ariel Levy, feministes die werden opgeleid aan de beste universiteiten, maar tot ontsteltenis van Levy ook gingen paaldansen. Levy schreef een vlammend boek over het verschijnsel met de titel Female Chauvinist Pigs. Verstandige vrouwen zijn zichzelf helemaal aan het verliezen in hun zucht naar succes, redeneert zij. Om maar te krijgen wat ze hebben willen, werden ze even seksistisch als de foutste mannen.

Striptease is ook in andere delen van Amerika een rage, maar misschien nog iets meer in Washington. Omdat hier zoveel gepaard gaat met verzengende ambitie? Alles doen om te komen waar je wezen wil, is geaccepteerd. Zo niet een voorwaarde.

Neem het moment waarop juf Vivian de 'vlinderslag' uitlegt. Het komt neer op snel de knieën ver van en naar elkaar bewegen, zittend op de stoel. Peekaboo. Dan komt het carrièretechnische gedeelte. Serieus meldt Vivian: 'Als je het op deze stoel kan, dan kan je het straks ook aan een bureau.'

Komen kijken mocht alleen onopvallend in een hoekje. Nu verstoor ik de les alsnog door met een gil in de lach te schieten - als enige.

In Washington ben je goed bezig als je bij alles wat je doet 'doelen stelt'. Susan Ostrowsky was ontwapenend rechtstreeks over haar doel. Zij haalde haar schouders op met een eenvoudig: 'Ik ben tweeënveertig. Ik ben alleen. Maar ik wil nog zo graag een kindje.' Ze keek er verontschuldigend bij.

Zij woonde eerder in New York. In Washington, zegt ze, is het voor een vrouw van boven de dertig niet veel gemakkelijker om aan een man te komen. Ze overweegt naar Pennsylvania te verhuizen.

Op Capitol Hill, in de zomermaanden overspoeld door de meest ambitieuze stagiairs uit het land, spreken ze nog steeds van het Monica Lewinsky-effect. The Hill, de krant 'voor en over' het Congres, schreef afgelopen zomer over de stagiaires met 'gouden stilettohakken, dij-hoge laarzen, naveltruitjes en hele korte rokjes' waarop het mannelijk deel van Capitol Hill zich jaarlijks verheugt: 'het leger van jonge dingen die als een uitbarsting van warme zonneschijn na een koude winter door de gangen lopen.'

De klas van juf Vivian moet tot slot op matjes gaan liggen: 'als een eersteklas, heel duur sushi-hapje'. En dan vanuit die houding met de hakken sexy in de lucht zien te trappelen.

'Wees een diva!', schreeuwt Vivian. 'En schop die andere diva van de trap!'

Na afloop willen alle vrouwen, die alleen maar voor de fun kwamen, hun e-mailadres aan de juf geven. Zodat zij de precieze pasjes uit de les kan nasturen voor nog wat grondige zelfstudie.

    • Margriet Oostveen