'Ingrijpen beloning Essent noodzakelijk'

De aandeelhouders van Essent moeten ingrijpen in de beloning van topman M. Boersma. Dat vindt minister president Balkenende.

Premier Balkenende zei gisteren na afloop van de ministerraad dat hij de beloning van Essent-topman Michiel Boersma 'overdreven' vindt. Het salaris roept bij hem 'verwondering en irritatie' op. Hij legde de verantwoordelijkheid om in te grijpen bij de aandeelhouders (gemeenten en provincies waaronder Noord-Brabant, Overijssel en Limburg) en riep hen hiertoe op. 'De Raad van Commissarissen en de aandeelhouders moeten de inkomens vaststellen. Zij moeten een reëel en redelijk inkomen bepalen.'

Gisteren werd bekend dat Essent-topman M. Boersma over 2005 in totaal 873.000 euro aan salaris, bonus en pensioenkosten ontving. Dat is 217.000 euro meer dan het jaar daarvoor, toen hij na een uitgebreide publieke discussie de helft van zijn bonus aan goede doelen schonk.

Balkenende noemde de premieverhoging van vorig jaar 'een bijzondere stap' gezien die discussie. 'Je moet je afvragen of je dit soort beloningen wilt verstrekken.'

Vorig jaar breidde de discussie over inkomens in de energiesector zich uit naar de publieke sector. Gevolg was dat bestuursvoorzitters van publieke instanties nu niet méér mogen verdienen dan de minister-president. Een voorstel voor beloningen bij semi-publieke bedrijven, waaronder energiebedrijven, is in de maak.

De vakbeweging en leden van de linkse oppositie reageerden gisteren boos op de beloning. Tweede Kamerlid Ferd Crone (PvdA) riep premier Balkenende naar de Kamer om uitleg.