Iedereen kan T-shirts maken

Nieuwe T-shirt labels schieten als paddestoelen uit de grond. Spunk vroeg vijf nieuwe Nederlandse shirtmakers: 'Wat maakt jullie nou zo anders dan al die anderen?'

ZELFGEMAAKTE SHIRTS van Schurk

Schurk:

'We begonnen met het verkopen van Schurk T-shirts in het Amsterdamse nachtleven. We zochten toen naar mensen die wij schurk genoeg vonden om een shirtje van ons te kopen. Schurken vinden wij mannen die veel vrouwen versieren en andersom vrouwen die veel mannen versieren. Achter elke T-shirt zit een verhaal, een schurkenlevensstijl. Op onze website zijn die schurkverhalen te lezen en de bijbehorende T-shirts te bestellen.' www.schurk.be

T-Signers.com:

'Met de T-creator op onze site kan je je creativiteit kwijt door zelf shirtjes te ontwerpen, of undies te customizen. In de T-creator staat een hele bibliotheek aan 'signs' in verschillende categorieën waarmee je het shirt kan designen. De print wordt met flexfolie door middel van warmte op het textiel geperst. Voordeel van dit materiaal is dat de opdruk niet aanvoelt als een 'plakkaat' op je shirt, maar als een dun materiaal wat meebeweegt met het textiel. T-signers houdt maandelijks een wedstrijd waar jouw - in de T-creator gemaakte - ontwerp aan mee kan doen.' www.t-signers.com

Your cup of T:

'Bij ons hoeven klanten niet per se met bestanden aan te komen die opgemaakt zijn in 'the most fancy' ontwerpprogramma's. Ook met de raarste bestandjes, onduidelijkste krabbels of vaagste foto's kun aankomen, we doen er alles aan om die op textiel gedrukt te krijgen. Bij ons kunnen klanten volledig blanco komen en dan helpen wij bij het ontwerpen of wij verzinnen en maken zelfs volledig een ontwerp voor de klant als die daar om vraagt. Dan is het ook nog eens zo dat wij een te gekke shop hebben. Hier kun je alles zien en voelen. Onze manier van tekenen, ontwerpen en denken is echt de 'your cup of T'-stijl.' www.yourcupoft.nl/

FreshCotton:

'Wat maakt FreshCotton speciaal? Ik denk het feit dat we alles vertegenwoordigen: de betere zelfgeïmporteerde undergroundlabels uit het buitenland, maar ook van eigen bodem. Wij zijn een platform voor iedereen die iets creatiefs of tofs wil promoten via een T-shirt. We nemen al die mensen op in onze 'friends'-sectie en we begeleiden ze in het productieproces. Naast dit alles denk ik dat de nauwe betrokkenheid met de Nederlandse hiphop en het Surinaamse tintje ons ook net even wat interessanter maakt.' www.freshcotton.nl

Buutvrij:

'Buutvrij for Life is al sinds het begin van de twintigste eeuw actief als ongrijpbaar ondergronds platform voor vrijen van geest. Via onze site kunnen ontwerpers en tekstschrijvers hun oorspronkelijke en vrijgevochten visies nu ook uitdragen via zelfontworpen shirts. De beste ontwerpen kunnen hun eigen plek verdienen op de site van buutvrij. Tevens bieden we je de mogelijkheid om een T-shirtje te stelen. Met een beetje mazzel kom je ermee weg en hoef je niet te betalen. En als je van ons een shirtje hebt gekocht of gestolen moet je maar eens op een van onze Apenkooifeesten laten zien hoe die je staat. Tot slot nog even onze filosofie: Alles mag. Nooit meer af.'

www.buutvrij.com