Harige Yeti-krab uit de diepzee laat zich niet indelen

Hij paste in geen enkele bekende krabfamilie en daarom is voor de pas ontdekte krab Kiwa hirsuta een nieuwe bedacht, de Kiwaidae. De krab met een opvallend 'harig' uiterlijk werd een jaar geleden opgezogen door de 'slurp gun' aan boord van het onderzoeksduikbootje Alvin. De vijftien centimeter lange krab leefde op een mosselbank op 2200 meter diepte op de flanken van hydrothermale bronnen in de Stille Oceaan ten zuiden van Paaseiland. De krab is blind, op de plaats van de ogen zit slechts een dun membraan. Zijn bijnaam 'Yeti' dankt hij aan de dichte beharing van poten en schaararmen. Op de haren zijn vele draadvormige bacteriën gevonden. De bacteriën zijn mogelijk van levensbelang voor de krab, voor het omzetten van giftige zwavelverbindingen of als voedselbron, zo speculeren de onderzoekers. De soortsbeschrijving van het dier verscheen deze week in het blad Zoosystema. (SV)