Goldman heeft meerdere ijzers in het vuur

Je kunt niet in ieder transactie alle rollen naar je toe trekken, zelfs niet als je Goldman Sachs heet. Maar de zakenbank zal wel niet al te ongelukkig zijn met het feit dat hij niet is uitgenodigd voor de begeleiding van de beursgang van de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), klaarblijkelijk wegens bezorgdheid bij de Chinese regering dat hij al te veel rollen heeft bij andere beursintroducties.

De beursgang van ICBC is, met een waarde van 15 miljard dollar, absoluut een topper. Goldmans positie op de ranglijst van begeleiders van Aziatische beursintroducties komt door het mislopen van deze opdracht serieus in het geding.

Maar kijk eens naar Goldmans andere rollen. Het meest in het oog springt zijn betrokkenheid bij de aanstaande beursgang - ter waarde van 5 tot 10 miljard dollar - van Bank of China, een andere grote Chinese bank. Functionarissen uit Beijing wilden naar verluidt niet dat Goldman vlak na elkaar twee grote Chinese banken zou begeleiden.

Maar Goldman heeft nog een andere troefkaart achter de hand: een belang van 7 procent in ICBC, dat in januari voor 2,6 miljard dollar werd verworven. Dat was een koopje: Goldman hoefde slechts 1,2 maal de boekwaarde te betalen in een tijd dat China Construction Bank (CCB), de eerste grote Chinese bank die een beursnotering kreeg, op 3,1 maal de boekwaarde werd verhandeld.

In geval van een soortgelijke waardering van ICBC na de beursgang kan Goldman een winst van 4 miljard dollar boeken. Maar de waardering van CCB is sindsdien alleen maar verder gestegen, odat de potentiële winst van Goldman nog hoger kan uitvallen.

Goldman is niet de enige buitenlandse bank die op het vinkentouw zit om snel te kunnen profiteren van Chinese aandelen. Tot de andere gegadigden behoren Bank of America en Royal Bank of Scotland. Maar van de zakenbanken staat Goldman er het best voor om een grote slag te slaan. Dat zal het verlies van deze begeleidingsopdracht meer dan goedmaken.

    • Hugo Dixon