Freire na lang blessureleed weer succesvol

De Spaanse renner Oscar Freire stond gisteren na maanden blessureleed weer op een podium. De sprinter uit de Raboploeg won gisteren de derde etappe in de koers Tirreno-Adriatico. Dankzij de bonusseconden kreeg de titelverdediger ook de leiderstrui van de Italiaanse ProTour-wedstrijd om de schouders.

Eerder op de dag was Freires grote concurrent Paolo Bettini uitgevallen na een valpartij. 'Tot vandaag heb ik eigenlijk geen kans gehad en kon alleen maar hopen op een tweede plaats achter Bettini', verklaarde Freire na afloop. 'Het is vervelend voor hem dat hij is uitgevallen, maar ik wist ook dat ik deze kans om te winnen niet mocht laten lopen.' Freire kampte vorig seizoen maandenlang met een ontsteking aan zijn zitvlak, waardoor bijna zijn hele seizoen in het water viel.

Quickstep-rijder Bettini, tot gisteren klassementsleider, bleek bij zijn val niets gebroken te hebben, maar de blessure aan zijn hand en rechterknie is zo ernstig dat deelname aan de klassieker Milaan-Sanremo komende zaterdag onwaarschijnlijk is.

Stuart O'Grady zal bij de openingsklassieker zeker niet aanwezig zijn. De Australische sprinter blijkt donderdag vijf ribben en een sleutelbeen te hebben gebroken tijdens de tweede etappe. Vorig jaar eindigde de renner uit de CSC-ploeg nog als vierde bij Milaan-Sanremo.

Wegens de slechte weersomstandigheden weigerden de renners gisteren aanvankelijk van start te gaan voor de rit over 183 kilometer naar Avezzano. Maar nadat de jury dreigde met diskwalificatie stapte iedereen toch op.

In de etappekoers Parijs-Nice was er een tweede plaats voor de Raboploeg weggelegd. Joost Posthuma eindigde achter de Spaanse winnaar Joaquim Rodriguez. De Nederlandse renner ging als eerste in de aanval op de laatste klim, de Col du Corobin, maar kon niet volgen toen Rodriguez een kilometer voor de top bij hem wegreed. Erik Dekker finishte na een rit over 201,5 kilometer van Avignon naar Digne-les-Bains als zevende in een groep met klassementsleider Floyd Landis. Hij staat nu tiende in het klassement op 1.41 van de Amerikaan.