Franse studenten bezetten Sorbonne

Franse studenten bezetten Sorbonne Parijs, 11 maart. Enkele honderden studenten hebben gisteren in het centrum van de Parijs de Sorbonne bezet. Voor het eerst sinds 1968 lijkt dit universiteitsgebouw weer uit te groeien tot het hart van een protestbeweging. Sinds enkele dagen breiden studentenbonden en ongeorganiseerde studenten hun acties in het hele land uit. Van de 86 universiteiten waren er volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken gisteravond 34 het doelwit van acties. De studenten ageren tegen een nieuw arbeidscontract voor jongeren met een soepele ontslagregeling gedurende de eerste twee jaar. De regering-Villepin wil daarmee de kansen van jongeren op een baan vergroten. De studenten menen dat de regering de bestaansonzekerheid van jongeren zo juist vergroot. Sinds het parlement de plannen deze week goedkeurde, radicaliseert het verzet. De jeugdwerkloosheid ligt in Frankrijk rond de 22 procent. Foto AP A striking student stands on a window ledge of the Sorbonne university in Paris, Friday March 10, 2006. Student protests mounted Friday at universities around France over a new jobs law, posing a major test for President Jacques Chirac's government and his ambitious prime minister. Banner reads: Sorbonne on strike.(AP Photo/Jacques Brinon) Associated Press