Franse koolrolletjes

Voor 2-3 personen:10 bladeren van een savooiekool100 gram varkensgehakt1 ei1/2 hoeveelheid vleesvulling (zie recept 7 maart)houten cocktailprikkers2 dl zelfgetrokken bouillon400 gram uitgelekte limabonen (Turkse of Marokkaanse winkels)

De niet gebruikte helft van de vleesvulling van de 'poule au pot' van 7 maart hoort eigenlijk, in koolblad gerold, te worden meegekookt met de kip. Maar Franse kookpotten zijn beduidend groter dan mijn Hollandse erwtensoeppan; ze pasten er niet meer in.

De volgende dag heb ik de koolrolletjes gestoofd in wat kippenbouillon en geserveerd samen met wat van die stoere limabonen. Wie wel ruimte heeft in zijn kookpot, stopt de koolrolletjes een volgende keer met de overige groenten bij de kip in de pot; of stooft ze apart met wat van de bouillon van de kip en serveert ze met de overige groenten bij de 'poule au pot' gekookte.

Wie liever een apart gerecht van die koolrolletjes maakt, gaat als volgt te werk. Het maken van de rolletjes is snel gedaan want de basis van de vulling werd al voorbereid.

Bereiding: Gebruik de buitenste bladeren van een savooiekool. Blancheer ze 7 minuten in kokend water, giet ze af en laat ze uitlekken en afkoelen. Vermeng het varkensgehakt met het ei en de apart gehouden vleesvulling en breng de massa op smaak met zout en peper.

Verdeel de vulling in 9 porties. Vorm iedere portie tot een ovaal, leg dit bovenaan een koolblad en rol het blad op in de richting van de dikke nerf. Vouw de zijkanten van het blad tijdens het rollen naar binnen zodat het rolletje aan de zijkant gesloten wordt net als bij een loempia.

Steek het uiteinde van het blad vast met een cocktailprikker. Leg het resterende koolblad op de bodem van een stoofpan, leg de rolletjes dicht tegen elkaar aan in de pan en giet de bouillon erbij. Breng aan de kook en stoof de rolletjes 30 minuten in gesloten pan op laag vuur.

Draai de rolletjes halverwege op hun andere kant zodat ze gelijkmatig garen. Spoel de limabonen af in een vergiet, strooi ze over de koolrolletjes en stoof het geheel nog 5-10 minuten.

Florine Boucher

    • Florine Boucher