Europese Unie houdt de deur naar Hamas nog dicht

Een nieuwe Palestijnse regering met vertegenwoordigers van de moslimfundamentalistische beweging Hamas kan onder geen beding rekenen op financiële steun van de Europese Unie. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU herhaalden deze waarschuwing gisteren tijdens een informele bijeenkomst in Salzburg. 'We zijn niet van plan onze principes af te zwakken', zei Europees buitenlandcommissaris Ferrero-Waldner.

Ook blijft de Unie afzien van rechtstreekse contacten met vertegenwoordigers van Hamas. Dergelijke gesprekken zijn uitgesloten zolang Hamas nog op de lijst van terroristische organisaties staat, zo zei de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken, Ursula Plassnik. Haar land fungeert momenteel als roulerend voorzitter van de Europese Unie. Volgens de EU kan er pas sprake zijn van contacten met Hamas als deze organisatie geweld af zweert en de staat Israël erkent.

Eerder besloot de Unie al wel om bij wijze van noodvoorziening een bedrag van 120 miljoen euro beschikbaar te stellen aan de Palestijnse autoriteit om lopende verplichtingen zoals salarissen en water- en elektriciteitsrekeningen te kunnen betalen. Dit bedrag wordt onder andere verspreid via de Wereldbank en de Verenigde Naties. Door de rekeningen zoveel mogelijk direct te betalen, hoopt de Unie te voorkomen dat het geld bij Hamas terecht komt.

De Europese ministers willen voorts nagaan of Arabische landen ook meer kunnen bijdragen aan financiële steun voor de Palestijnen. De Nederlandse minister Bot van Buitenlandse Zaken zei dat ook de opbrengsten voor de Palestijnen uit export aan landen van de Europese Unie in kaart worden gebracht. Die zouden dan eventueel verrekend kunnen worden met de Europese hulpgelden, zo liet hij doorschemeren.

De Europese ministers vinden overigens dat Israël snel moet overgaan tot het vrijgeven van de douanegelden voor de Palestijnen. Het gaat om een bedrag van rond de 50 miljoen euro.

EU-buitenlandcoördinator Javier Solona zei er gisteren rekening mee te houden dat het nog wel twee weken kan duren voordat er een nieuw kabinet met Hamas ministers zal aantreden.