Een nationaal kampioentje

Zou Euronext komende dinsdag zijn volgende kaart op tafel leggen in het nu al anderhalf jaar durende pokerspel om de branchegenoot uit Londen?

VNU greep deze week de jaarcijfers aan om het definitieve overnamebod van zes investeringsmaatschappijen te ondersteunen. Euronext, de eigenaar van de aandelenbeurzen van Parijs, Brussel, Lissabon en Amsterdam, presenteert dinsdag de cijfers over 2005 in zijn kolossale Parijs hoofdkwartier, het Palais Brongniart Een mooie gelegenheid om duidelijkheid te verschaffen over de vraag: komt er nu een bod op de London Stock Exchange of niet?

De Europese beurzenstrijd is ingewikkeld, maar laat zich in het kort als volgt uittekenen: Euronext wil de beurs van Londen (LSE) overnemen. De beurs van Frankfurt (Deutsche Börse) wilde dat eerst ook, maar heeft nu zijn zinnen gezet op een fusie met Euronext. En, zoals zo vaak in deze tijden, enkele roerige Amerikaanse grootaandeelhouders bemoeien zich ermee.

Euronext roept al een tijd het finale oordeel af te wachten van de Britse mededingingsautoriteit voordat de LSE-knoop wordt doorgehakt. Dat oordeel is er nog niet. Twee grootaandeelhouders van Euronext, de Amerikaanse beleggingsfondsen Atticus en TCI, wijzen een een overname van LSE af, en willen een fusie met Frankfurt, waarvan zij ook aandeelhouder zijn.

Intussen heeft Euronext steun gekregen uit niet helemaal onverwachte hoek. De Franse staatsbank Caisse des Dépôts & Consignations (CDC) kondigde maandag aan een belang in Euronext op te bouwen om mogelijke vijandige overnames te kunnen afslaan. Dat is niet helemaal waar, want het was niet CDC zelf die dit verklaarde, maar de Franse senator Philippe Marini. Zo gaat dat, in Frankrijk.

De stap past in de klassieke Franse industriepolitiek, die ook zo actueel is in de energiesector. Om de overname door een Italiaanse reus (Enel) af te slaan creëert Frankrijk een nog grotere reus door Suez met Gaz de France te laten fuseren.

Nederland, althans het huidige kabinet, moet niets hebben van het beschermen van nationale kampioenen, en al helemaal niet rond de energiebedrijven.

Maar nu lijkt Nederland dus onverhoopt te maken te krijgen met het Franse protectionisme. Want Euronext is nog altijd een (heel klein) beetje Nederlands. Volgens een eigen telling komt 4,47 procent van de 'geïdentificeerde aandeelhouders' uit Nederland. De vraag is alleen of een bedrijf dat een omzet boekt van nog geen miljard euro en waar, op het Damrak, zo'n driehonderd mensen werken, tot beschermd economisch erfgoed moet worden beschouwd.

Philip de Witt WijnenPhilip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen